header

Üveg

Üveg

Beküldve: Szelektív hulladék.

 Miért kell rá odafigyelni?

 Az üveg gyártása nagy energiaigényű folyamat, és értékes nyersanyagok szükségesek hozzá, többek között kvarchomok, szóda, őrölt mészkő, márványliszt, szén, hulladék üvegcserép. Az elkészült üveg viszont tartós, ezáltal környezetbarát csomagolás lehet. De csak akkor, ha nem csupán egyszer használjuk fel, hanem újratöltjük, visszaváltjuk, vagy ha nincs más lehetőség, a szelektív begyűjtés után másodlagos nyersanyagként felhasználjuk. Az italos palackok, befőttes üvegek, kozmetikai üvegek külön gyűjtése nagyon fontos, mert ez az anyag nem csak értékes, de roppant hosszú idő alatt, ötszázezer-egymillió év alatt bomlik csak le, ha a természetbe vagy a lerakóba kerül, és a hulladékégetőben sem ég el! 

 

Mit tehetünk vele?

A megelőzés a legjobb megoldás!

 

A betétdíjas üvegeket váltsuk vissza! - Egy-egy palackot 40-szer lehet újratölteni anélkül, hogy az üvegnek át kellene esni a drága és energiafaló előállítási folyamaton, ráadásul az eldobható műanyag flakonokat is ki tudja váltani az üveg, így tulajdonképpen a csomagolás ingyen van, míg a műanyag esetében egy-egy palack költsége a termék árában minden alkalommal bújtatottan 40-50 Ft-ot is jelent.

 

Használjuk újra a kiürült üvegeket! - Amit nem váltunk vissza, vagy nem betétdíjas üveg, azt töltsük meg újra otthon! A nagymamád, de valószínűleg még a szüleid is emlékeznek a házi lekvárok, házi szörpök és paradicsomlevek fénykorára. Az otthon közösen készített finomságokhoz fogható nincs, és garantáltan egészségesebbek is, mint a gyárilag előállított társaik. Ha különleges formájú üvegekbe töltitek a lekvárokat, akkor kedves, személyes ajándékként is adhatjátok a barátoknak, szeretteiteknek. Ha a lekvárfőzés nem megy, egy-egy szép alakú üveget kifestve, kidekorálva vázának, ceruzatartónak szintén ki lehet pipálni egy pénztárcabarát, viszont szívhezszóló ajándékot!

 

Nem jó semmire? - Ha nem lehet újrahasznosítani, nem is váltják vissza, akkor a különböző színű üvegeket kiöblítve, szétválogatva, kupak vagy tető nélkül gyűjtsétek az üveg feliratú konténerbe (a színtelen üveget a fehér színűbe, a színes üveget a zöld síznűbe kell dobni)! Fontos, hogy a fehér üveget és a színes üveget is külön kell gyűjteni, ha ezeknek külön tároló van kitéve, és nem szabad például a tárolóba dobni szemüveglencsét, síküveget, villanykörtét, nagyítót, drótszövetes üveget, különben nem tudják hatékonyan újrahasznosítani az üvegcseperet.

 

Mi készülhet a szelektíven gyűjtött üvegből?

Fehér üveg: üdítős, ásványvizes palack, befőttes üveg, szeszesitalos palack, parfümös üveg

Színes üveg: italos palack

A vegyes üvegcserepet nem csak üveggyártásra használják, de útburkolatot, betont és hőszigetelő üveggyapotot is készítenek belőle.

 


A menüpont létrehozását támogatta:
  Zöld Forrás Alap

Kövess minket!