header

Informatika

"Vizes" mikrocsipek

Beküldve: Informatika.

Reméljük, hogy az már nem újdonság, ha azt mondjuk, hogy még a számítógéped, laptopod, iPad-ed, okostelefonod stb. előállítása is rengeteg vizet igényel. A vízlábnyomról és a virtuális vízről már olvashattál nálunk, most szeretnénk rávilágítani a vízkérdés elektronikai (árny)oldalára is.

Kedvenc elektronikai kütyüdben is megtalálható a pehelykönnyű, ámde a működés szempontjából elengedhetetlenül fontos apró szerkezet. Tudtad, hogy 2 gramm mikrocsip = kb. 32 liter víz?

Miért nem jó az afrikai gyerekeknek, ha mi kidobjuk a monitorainkat?

Beküldve: Informatika.

alt

Egyszer, még az elmúl évtizedben a Greenpeace egy névtelen bejelentés során érdekes vizsgálatba kezdett: GPS-t  (műholdas helymeghatározó rendszert) telepített egy dél-angliai kisvárosban kidobott televíziókészülékbe, kíváncsiak voltak, milyen utat jár be a hulladék sorsra jutott készülék.

Az eredmény meglepő volt: a televízióba épített jeladó hamarosan Nigéria egyik piacáról jelentkezett….

Zöld informatika

Beküldve: Informatika.

avagy: green IT

Örülünk vagy sem, a környezetvédelem, vagyis inkább a környezettudatosság témája mára már divattá vált. Már nem csak az fontos, hogy autóval vagy biciklivel járunk-e iskolába vagy dolgozni, vagy hogy elzárjuk-e a csapot fogmosás közben, hanem az is: az informatikai eszközeink mennyi és milyen technológiával előállított energiát fogyasztanak, mennyire terheli az alapanyaguk a környezetet.

Kövess minket!