header

Biogazdálkodás

A nagyüzemi mezőgazdaságban ahhoz, hogy kiszámíthatóbb termést tudjanak learatni és betakarítani, számos fogást bevetnek, ami nem feltétlenül tesz jót a környezetnek és káros lehet a szervezetünk számára is (amellett, hogy az élelmiszrbiztonsági előírások szigorúak).

A biogazdálkodás a nagyüzemi növényvédőszerek, műtrágyák bevetésével szemben szelídebb, természetesebb módon állítja elő az élelmiszeralapanyagokat. Az ökogazdaságokban nem használnak szintetikus vegyszereket és műtrágyát, helyettük növényi oldatokkal védik a növényeket, szerves (állati és növényi) trágyával gazdígítják a talajt. Emellett fontos elv az is, hogy fenntartható módszereket alkalmazzanak. Például vetésforgóval óvják a termőföldet a kimerüléstől, tájfajtákat szaporítanak, amik alkalmazkodtak a helyi mikroklímához és körülményekhez. Ahhoz, hogy valahol minőstett ökotermelés működjön minősítésekre van szükség. A kereskedelmi forgalomban kapható biotermékeket hitelesíttetni kell. Magyarországon a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. és a Hungária Öko Garancia Kft. jogosult igazolni az európai előírásoknak megfelelő biotermékeket.

Biokontroll Hungária logó
Eurolevél
Európai biotermékekre
Hungária Öko Garancia logó

 

"Húsdaráló"

Beküldve: Biogazdálkodás.

A csepeli Burattino alsósai foglalkozásunkonÉtkezési szokásainkkal kapcsolatos foglalkozásainkon végzett gyors közvéleménykutatás alapján megállapítottuk, hogy a gyerekek egyik kedvenc húsfajtája a csirkehús. Persze akadnak olyanok is, akik a disznó-vagy marhahúsért vannak oda és megnyugvásunkra szolgált, hogy a zöldségeket, gyümölcsöket is szívesen fogyasztja a felnövekvő generáció.
De gondolkodtatok-e már azon, hogy az a hús, ami az asztalra kerül honnan "jön"?

Alomszék, azaz ökobudi

Beküldve: Biogazdálkodás.

Miért "álomszék" az alomszék? Mert rendeltetésszerű használatával végre, azt is hasznoíthatjuk, amiről eddig maximum fintorogva ejtettünk pár szót. Értékes, és a régi időkben még természetes trágyaként újrahasznosított ürülékünk sok esetben természetes vizeinkben köt ki, tovább károsítva környezetünket. Ezzel a megoldással azonban újra visszakapcsolódhatunk a természet körforgásába! Hogyan?

Én kis kertet kerteltem...

Beküldve: Biogazdálkodás.

altÜltettél már krumplit vagy virágot? Ez bizony nem mindenki számára természetes! A városi gyerekek többségének nincs saját kertje, pedig sokan vágynának rá, hiszen a nagyszüleiknél vidéken, vagy legalább az ablakban kipróbálták már, milyen jó dolog a kertészkedés.

A kőbányai Bem József Általános Iskola igazgatónője, Gál Judit mesélte el nekünk, ők hogyan próbálják becsempészni a természetet a panelrengeteg közepébe, hogy az ott lakó gyerekek is részesüljenek abban az örömben, amit egy kert ad.
 
{saudioplayer}29.mp3{/saudioplayer}

Méltányos kakaózás

Beküldve: Biogazdálkodás.

altTudtad, hogy a világ sok vidékén a gyerekek szeptemberben sem izgulnak az iskola miatt? Jól hangzik, ugye? Csak elsőre! Mert sok helyen a gyerekek iskola helyett is dolgozni kényszerülnek! Könnyen lehet, hogy a reggeli kakaód alapanyaga is szorgos gyermekkezek által szüretelt kakaóbabból származik, és ugyan a szüleid sokat fizetnek ki az üzletben, a dolgozó igen keveset kap érte.

    {saudioplayer}14.mp3{/saudioplayer}

Kövess minket!