header

Víztakarékosság

Természetesnek vesszük, ha a csapból folyik a víz. Mivel mi könnyen hozzáférünk, nem is mindig figyelünk arra, hogy csak a szükséges mennyiséget használjuk. Pedig ahogyan energiára, vízre is szükség van a legtöbb dologhoz. Mert nem csak ivásra, főzésre, tisztálkodásra, tisztításra és öntözésre használunk vizet, de víz kell a ruháink, a könyveink, még a számítógépünk előállításához is, sőt, az ételeink alapanyagainak megtermeléséhez használjuk el közvetve a legtöbb édesvizet.

Arról, hogyan tudsz takarékoskodni a vízzel a mindennapokban, adtunk néhány ötletet a rádióműsorokban és az Energiacsökkentő menüpontban. Ebben a részben pedig megismerhetsz még néhány érdekességet. Ha ezeket is elolvasod, még jobban megérted, miért fontos odafigyelni a víztakarékosságra.

Mi az a vízlábnyom?

Beküldve: Víztakarékosság.

A vízhasználatnak is van lábnyoma. A vízlábnyom mértéke azt mutatja meg, hogy mennyi vizet használunk el fogyasztóként közvetlenül és közvetetten a fogyasztási cikkeinken keresztül összesen.

Merthogy nem csak akkor fogyasztjuk a vizet, amikor iszunk, kezetmosunk, főzünk, takarítunk. Gyakorlatilag mindenhez, amihez nyúlunk, de még a szolgáltatásokhoz is szükség van vízre.

Mihez mennyire? Például:

Neked leesett már?

Beküldve: Víztakarékosság.

Csipp-csepp egy csepp, öt csepp meg tíz…. Csöpög a csap, folyik el a víz….

Mérted már, mennyi csöpög el így havonta? Ha nem, akkor itt az ideje! Olvasd el az alábbi egyszerű módszert, amelynek eredményét alkalmazva a későbbiekben egy perc alatt meg tudod határozni, épp mennyi ivóvizet engedsz le tök fölöslegesen a lefolyón.

Az afrikai gyerekek és a víz

Beküldve: Víztakarékosság.

altBár biztosan sokan közületek örülnének ha nem kellene, mégis fontos tudni, hogy a világnak sok táján elképzelhetetlen, hogy a gyerekek minden nap fürödjenek. Így van ez Afrika egyes részein is, ahol nem jókedvükből kerülik a gyerekek a zuhanyt, a kádat, hanem mert mindennapos a vízhiány. Belicza Bea a távoli Mozambikba és Nigériába repít bennünket. Mesél arról, ezeken a vidékeken hogyan küzdenek meg a gyerekek nap mint nap azért, hogy rendes ivóvízhez juthassanak.

 {saudioplayer}41.mp3{/saudioplayer}

Majd a szamár megissza

Beküldve: Víztakarékosság.

altTudtátok, hogy egy ember évente egy úszómedencényi édesvizet használ el? És ebből csak egy-két köbméter az, amit ténylegesen megiszik vagy a táplálékával elfogyaszt. No, persze, nem mindenki. Csak a világ gazdagabbik fele - ebből a szempontból mi mindenképp ide tartozunk.

Kövess minket!