header

Víztakarékosság

Neked leesett már?

Beküldve: Víztakarékosság.

Csipp-csepp egy csepp, öt csepp meg tíz…. Csöpög a csap, folyik el a víz….

Mérted már, mennyi csöpög el így havonta? Ha nem, akkor itt az ideje! Olvasd el az alábbi egyszerű módszert, amelynek eredményét alkalmazva a későbbiekben egy perc alatt meg tudod határozni, épp mennyi ivóvizet engedsz le tök fölöslegesen a lefolyón.

1. lépés: állapítsd meg egy csepp víz térfogatát

Ezt a következő módon teheted meg: fogj föl egy kis edénybe 50 csepp vizet, majd ennek pontosan mérd meg a térfogatát pl. egy pici orvosi fecskendő segítségével, vagy ha van otthon, akkor pipettával. A kapott térfogatértéket oszd el 50-nel, így megkapod egy csepp víz térfogatát cm3-ben. (Nekünk egy csepp víz térfogata 0,054 cm3 lett)

2. lépés:

Egy percen keresztül számold a lehulló cseppeket, majd a kapott számot szorozd meg 43 200-zal (30 napos hónapban a percek száma). Így cm3-ben megkapod az egy hónapban elfolyó víz térfogatát.

3. lépés

Ha literben többet mond el neked ez a szám, akkor oszd el a cm3-ben megkapott mennyiséget 1000-rel, így megkapod, hogy hány liter vizet pazaroltok el fölöslegesen.

Miért érdemes megcsinálni ezt a mérést? Egyrészt azért mert a csöpögő csapon át elpazarolt vizet kétszer kell kifizetnetek: egyrészt a vízműveknek, másrészt a csatornázási műveknek.

Másrészt mert a víz nélkülözhetetlen erőforrás az élethez, de nincs belőle korlátlan mennyiségben a Földön. Ha csak az összes magyarországi háztartásban (3 789 909 háztartás) háztartásonként egy csap csöpögne 50 csepp/perc sebességgel, akkor egy év alatt 5304660 m3 ivóvizet tékozolnánk el, ami egy 174 m élhosszúságú kocka térfogatának felel meg, és az összes magyarországi olimpiai úszómedencét megtölthetnénk vele legalább egyszer.

Kövess minket!