header

ENERGIACSÖKKENTŐ

Bármit csinálunk, energiát fogyasztunk. Még akkor is, ha tétlenül bambulunk. Gondolattá alakítja az energiát az agyunk, mozgássá a testünk. A kazán, a konvektor, a kályha a melegét szintén energiából nyeri. A számítógépünk, a mobiltelefonunk sem működik energia nélkül. Üzemanyag kell a közlekedéshez, áram a világításhoz. A használati tárgyaink és az élelmünk előállításához is energiára van szükség.

Mégis, mire mennyit használunk?

Az összes felhasznált energia közel 40 százalékát az emberek közvetlenül használják fel. A házak fűtésére és légkondícionálására 70-75% energiát fordítunk. A melegvíz előállítására is több mint 10 %-nyit. A konyhában és az étkezéshez kapcsolódóan fogy el másik 7%. A világítás 1-2% energia elfogyasztásáért felelős, a 6-7 %-nyit pedig a szórakoztató eszközeinken keresztül használunk fel.

A teljes energiafogyasztás másik, közel 40%-át az ipar, a gyárak alakítják mindenféle termékké, amit aztán szintén mi, emberek fogunk használni vagy megenni. Használunk még energiát közvetve szállításra, erdő- és mezőgazdaságra és a hulladékaink eltüntetésére, a települések üzemeltetésére is. Ráadásul nem bánunk szűkmarkúan vele.

Pedig a túlzott és indokolatlan energiahasználattal több probléma is van. Egyrészt az, hogy több szempontból is környezetkárosító. Ahhoz például, hogy erőműveink legyenek, át kell alakítanunk a környezetet. A legtöbb esetben üzemanyagot kell bányásznunk, fel kell építenünk hatalmas energiaüzemeket, vezetékhálózatokat kell építenünk. Az energia felhasználásával emellett sok széndioxidot (és más káros hatású gázokat) juttatunk a levegőbe. Ezekkel az a gond, hogy jelentősen erősítik az üvegházhatást, ezzel a globális klímaváltozást is. Magyarországon a teljes energiafogyasztás széndioxidkibocsájtása fejenként napi 16 kg! Ennyit eregetünk a levegőbe közvetlen és közvetett úton NAPONTA.

Másrészt fontos odafigyelnünk arra is, hogy mivel jelenleg az életünk minden területén rengeteg energiára van szükségünk a működéshez, meglehetősen függünk a villany- és gázvezetékektől, más energiahordozóinktól, amelyek pedig nem állnak korlátlan mennyiségben a rendelkezésünkre.

Te el tudod képzelni az életet energia nélkül? Segítünk, hogy kevesebb is elég legyen! Témák szerint összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy energiatakarékos üzemmódra kapcsolhass. ;)

Kövess minket!