Energiacsökkentő

Bármit csinálunk, energiát fogyasztunk. Még akkor is, ha tétlenül bambulunk. Gondolattá alakítja az energiát az agyunk, mozgássá a testünk. A kazán, a konvektor, a kályha a melegét szintén energiából nyeri. A számítógépünk, a mobiltelefonunk sem működik energia nélkül. Üzemanyag kell a közlekedéshez, áram a világításhoz. A használati tárgyaink és az élelmünk előállításához is energiára van szükség.

Mégis, mire mennyit használunk?

Az összes felhasznált energia közel 40 százalékát az emberek közvetlenül használják fel. A házak fűtésére és légkondícionálására 70-75% energiát fordítunk. A melegvíz előállítására is több mint 10 %-nyit. A konyhában és az étkezéshez kapcsolódóan fogy el másik 7%. A világítás 1-2% energia elfogyasztásáért felelős, a 6-7 %-nyit pedig a szórakoztató eszközeinken keresztül használunk fel.

A teljes energiafogyasztás másik, közel 40%-át az ipar, a gyárak alakítják mindenféle termékké, amit aztán szintén mi, emberek fogunk használni vagy megenni. Használunk még energiát közvetve szállításra, erdő- és mezőgazdaságra és a hulladékaink eltüntetésére, a települések üzemeltetésére is. Ráadásul nem bánunk szűkmarkúan vele.

Pedig a túlzott és indokolatlan energiahasználattal több probléma is van. Egyrészt az, hogy több szempontból is környezetkárosító. Ahhoz például, hogy erőműveink legyenek, át kell alakítanunk a környezetet. A legtöbb esetben üzemanyagot kell bányásznunk, fel kell építenünk hatalmas energiaüzemeket, vezetékhálózatokat kell építenünk. Az energia felhasználásával emellett sok széndioxidot (és más káros hatású gázokat) juttatunk a levegőbe. Ezekkel az a gond, hogy jelentősen erősítik az üvegházhatást, ezzel a globális klímaváltozást is. Magyarországon a teljes energiafogyasztás széndioxidkibocsájtása fejenként napi 16 kg! Ennyit eregetünk a levegőbe közvetlen és közvetett úton NAPONTA.

Másrészt fontos odafigyelnünk arra is, hogy mivel jelenleg az életünk minden területén rengeteg energiára van szükségünk a működéshez, meglehetősen függünk a villany- és gázvezetékektől, más energiahordozóinktól, amelyek pedig nem állnak korlátlan mennyiségben a rendelkezésünkre.

Te el tudod képzelni az életet energia nélkül? Segítünk, hogy kevesebb is elég legyen! Témák szerint összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy energiatakarékos üzemmódra kapcsolhass. ;)

FacebookTwitterGoogle bookmark

Otthon a legtöbb energiát télen fűtésre, nyáron hűtésre használjuk el, összesen 70-75%-ot. Persze a hidegebb hónapokban a benti melegre szükség van, így a nagyját nem tudjuk megúszni. No, de biztos, hogy nem szökik el a kelleténél több energia, ha nem figyelünk eléggé a hőmérsékletekre?

FacebookTwitterGoogle bookmark

Egy 24 órás napból átlagban 8 órányi szabadidőnk van. Természetesen ez alatt is energiát használunk. Például ha általában tévézünk, számítógépezünk, más kütyükkel foglalatoskodunk a szabadidőnkben, akkor az otthon elhasznált összes energia 5-6%-át fordítjuk erre.

FacebookTwitterGoogle bookmark

Minden étel, ruha, tárgy előállításához rengeteg energiát és vizet használnak fel a készítői, ezért akkor is energiát takarítasz meg, ha figyelsz arra mit, hol, és miért veszel meg. Ugyan te nem fogod feltétlenül közvetlenül azonnal érzékelni a takarékos vásálás eredményét az energiafogyasztásban, a zsebpénzeden meglátszik majd. Ráadásul mivel a pénzeddel szavazol, hosszú távon a termelő cégek felé közvetítheted választásaiddal, mit vársz el tőlük, hogy ők mit tegyenek másképp a környezet védelme érdekében.

Így vásárolhatsz tudatosan:

FacebookTwitterGoogle bookmark

A fény nélkülözhetetlen az élethez. A napfényből nyerünk D vitamint, amitől erősebbek lesznek a csontjaink, fény nélkül nem látjuk a színeket, sőt egészen sötétben semmit sem. A növények pedig egyenesen "táplálkoznak" a fénnyel. Már hosszú ideje nem jövünk zavarba, ha besötétedik. Csak felkapcsoljuk a lámpát, hogy bármikor, bárhol legyen elég fény. Persze, ha nem a nap süt, akkor valamilyen más erőforrásra van szükségünk, hogy világosságot gyártsunk. Bár a világítás a háztartás teljes energiafelhasználásának "csak" néhány százalékáért felelős, azért itt is érdemes figyelni, és megfogadni néhány tippet. Hiszen ismerjük a mondást: "sok kicsi..."
FacebookTwitterGoogle bookmark

Mi köze a víznek az enregiához? Több, mint gondolnád! A víz is energiaforrás, hiszen az élet működéséhez nélkülözhetetlen. Kell közvetlenül a testünknek, kell a növényeknek, az állatoknak. Kell az élelmünk előállításához és a használati eszközeink gyártásához.

Használunk belőle hideget, meleget. A csövekben való szállításához, a melegítéséhez, akár palackozásához, a tisztításához rengeteg energia kell.

Emellett vízből sincs korlátlan mennyiség.

FacebookTwitterGoogle bookmark

A konyhában és az étkezéshez kapcsolódan fogyasztjuk el a háztartásban felhasznált energia 6%-át. A főzésre, a konyhai kisgépek használatára, a hűtő üzemeltetésére sok-sok energia megy el, jó nagy része ráadásul feleslegesen.

Szerencsére ez is egy olyan  terület, ahol a gyerekként is sokat tehetsz a pazarlás megakadályozására, még akkor is, ha nem te főzöl a konyhában. Néhány dologról te is gondoskodhatsz, másokra felhívhatod a szüleid figyelmét. Máris elárulunk néhány trükköt!

FacebookTwitterGoogle bookmark

Nyaralni, nagyszülőkhöz, suliba, vásárolni, szórakozni menni közlekedve tudsz, és ehhez mindenképp energiára van szükség. Sokszor a saját tested termeli ezt, de van, hogy más erőforrások is kellenek. Az autózáshoz, a tömegközlekedéshez nem csak üzemanyagra van szükség, de a járművek gyártása és az úthálózatok kiépítése, karbantartása is rengeteg energiát és nyersanyagot igényel.

Persze közlekednünk kell. Nem tudunk mindent egyhelyben elintézni, megtanulni. De közlekedhetünk okosan. Adunk néhány ötletet, hogyan csökkentheted az energiafelhasználásod, míg A-ból B-be jutsz.

 

Hallottál már a felelős turizmus kifejezésről?
 

Zöldségek!

Kövess minket!