header

Szabadidő

Szabadidő

Beküldve: Energiacsökkentő.

Egy 24 órás napból átlagban 8 órányi szabadidőnk van. Természetesen ez alatt is energiát használunk. Például ha általában tévézünk, számítógépezünk, más kütyükkel foglalatoskodunk a szabadidőnkben, akkor az otthon elhasznált összes energia 5-6%-át fordítjuk erre.

Ráadásul ezt a mennyiséget nem is mindig az aktív szórakozásra költjük el, hanem az eszközeink készenlétben tartására. Hogyan lehet okosabban gazdálkodni a szabadidőnkkel és az energiával?

 • A hosszú idő, amit a televízió előtt vagy a háttérben duruzsoló készülék mellett töltünk, nem csak az áramszámlátokon látszik meg. Kuttások szerint a villogó doboz rontja a látásod, a testtartásod, és más betegségek kockázatát is növeli. Próbálj ki egy-egy délutánt, hétvégét tévé nélkül!
 • Tudod, mennyit fogyaszt a számítógéped? Nem újdonság, hogy minél többet ülsz előtte, annál nagyobb lesz a villanyszámla. Kaocsolódj ki gyakrabban a mátrixból!
 • Egy nagyobb asztali gép akár 4-10-szer több energiát fogyaszt, mint egy kisebb laptop. Egy sík képernyős monitor pedig akár 75%-kal lehet takarékosabb a képcsövesnél. Vásárlásnál erre is érdemes figyelni. És arra, hogy a gép később bővíthető legyen, ne kelljen teljesen lecserélni.
 • Az internetezéssel nem csak a te géped fogyaszt energiát, hanem azok a szervergépek is, amik akár a világ túlfelén futtatják az általad böngészett weboldalt. Minden internet előtt töltött másodperccel 20 mg széndixiddal több jut a levegőbe. Ha pedig egy-két egyszerűbb dologra keresel, azzal további 5-7 gramm kibocsájtáshoz járulsz hozzá. Szörfölj okosan és takarékosan!
 • A lakás szórakoztató eszközei, a hifi, a dvd lejátszó, a konzolgép, tablet stb. is jelentősen növelik az áramhasználatot. Ha többször próbálasz ki energiamentesebb szórakozási módot, izgalmasabbak is lesznek ezek a gépek legközelebb és a környezetet is véded.
 • Hányadik mobilodat nyúzod épp? Gondoltál már arra, mennyi energia és nyersanyag kell az előállításához, és mi lesz vele, ha már meguntad? Készítettünk erről már rádióműsort, hallgasd meg. A legközelebbi csereakciónál pedig érdemes meggondolni, trendibb-e az új telefon, mint az, hogy véded a környezeted.
 • Minél többet játszol, hallgatsz zenét, telefonálsz, netezel a mobilodon, annál többször kell feltölteni. Az pedig újabb és újabb áramadag elhasználását is jelenti. Néha spórolj a telefonod fogyasztásán is!
 • Az elektronikus berendezések mindegyike veszélyes hulladék. Gondos kezelésük, tárolásuk sok energiába kerül. Az újrahasznosítás is energiaigényes, bár takarékosabb, mint a teljesen új alapanyagokból készülő eszközök gyártása. Ha nem a gyártók által diktált divatot követed, nem könyörögsz ki minden újabb kütyüt, ha megjavíttatod, ami elromlik és addig használsz valamit, amíg működőképes, segítesz csökkenteni a károsanyagkibocsájtást és te sem függsz majd annyira a konektoroktól.
 • Tudod, mi az az energiavámpír üzemmód? Ez a standby, vagyis a készenléti mód, amiben az elektronikus készülékek akkor is fogyasztanak, ha nem használod őket. Nem elég megnyomni a távirányító gombját, húzd ki őket a konnektorból, áramtalaníts, ha tudod, hogy nincs rájuk szükség. Az Aprólépés Évkönyv 30. oldalán találsz egy listát arról, mi mennyi készenléti energiát fogyaszt.
 • Az elektromos játékok, mp3-lejátszók, a távirányítók zabálják az elemeket, amelyek szennyezik a környezetet. Válassz olyan játékokat, amikhez nem kell energiaforrás, elem helyett pedig próbáld ki a többször használható, feltölthető akkumulátorokat.

Hogyan szórakozhatsz jól takarékosan?

 • Újra divat a diavetítés. Remek szórakozás téli estékre, és sokkal kevesebb árammal is üzemel, mint a tévé vagy a számítógép. A szüleid is biztos örülni fognak, ha gyerkkoruk kedves szokását felelevenítitek. :)
 • Az olvasáshoz csak annyi energia kell, ami az agyad és sötétedés után az olvasólámpád működteti. Ráadásul még okosabb is leszel tőle, miközben szórakozol. Ha nincs otthon túl sok könyv, járj könyvtárba vagy csereberélj!
 • Egy-egy családi társasjáték-napot is érdemes beiktatni rendszeresen. Kapcsolódjatok ki és hangolódjatok egymásra. Ez a barátokkal is jó móka lesz. Kitalálhattok és készíthettek saját társast, vagy pedig újabban akár kölcsönözhettek is egyesületektől vagy játékboltoktól is párszáz forintért. (Keress erre a neten: játékkölcsönzés)
 • Jársz színázba, moziba? A teltházas előadások nézőnként kevesebb energiát igényelnek, mintha mindenki külön gépen, tévén nézné ugyanazt. Ráadául egész más élmény élő színészeket vagy széles vászonról filmeket csodálni.
 • Kiránduljatok, barangoljatok erdőn mezőn. Jót tesz a testnek és a léleknek is, ha kicsit több időt töltünk a természetben.
 • Városnéző túrára is indulhattok. Érdemes az ismerős, közeli helyeken is körülnézni, mert ha nyitott szemmel jártok, ott is felfedeztek új dolgokat, amiket eddig nem ismertetek.
 • Sportolj, mozogj sokat. Ez a legalapvetőbb megújuló energiahasznosítás, ami létezik, és ami biztosan erősebbé és egészségesebbé tesz!

Hasznos oldalak, rádióműsoraink:

- Kis kütyü, nagy kütyü - honnan jönnek, mennyi elég belőlük? (rádióműsor)
- Bye-bye standby! - mi az a készenléti üzemmód? (rádióműsor)
- Bringaerőmű - konnektor nélkül házibuli? (rádióműsor)
- Elemért ajándék - mit csinálj a használtelemmel? (rádióműsor)
- A majom, a mobil és az elektronikai hulladék - miből lesz és hová kerül a kidobott kütyü?

Kövess minket!