header

Vásárlás

Vásárlás

Beküldve: Energiacsökkentő.

Minden étel, ruha, tárgy előállításához rengeteg energiát és vizet használnak fel a készítői, ezért akkor is energiát takarítasz meg, ha figyelsz arra mit, hol, és miért veszel meg. Ugyan te nem fogod feltétlenül közvetlenül azonnal érzékelni a takarékos vásálás eredményét az energiafogyasztásban, a zsebpénzeden meglátszik majd. Ráadásul mivel a pénzeddel szavazol, hosszú távon a termelő cégek felé közvetítheted választásaiddal, mit vársz el tőlük, hogy ők mit tegyenek másképp a környezet védelme érdekében.

Így vásárolhatsz tudatosan:

  • A bevásárlólista nem csak arra jó, hogy a szükséges dolgokat ne felejtsük el megvenni. Ha listával mentek a boltba, könnyebben elkerülitek, hogy mindenféle felesleges dolog belecsábuljon a kosaratokba.
  • Azt vásároljátok meg, ami szükséges, ne azt, ami akciós vagy trendi, de fölösleges! Ezzel pénzt spóroltok, és a fel nem használt élelmiszerek nem végzik a szemétben, a használaton kívüli tárgyak, eszközök pedig nem porosodnak a polcon!Szerintünk egy otthonról vitt színes vászon bevásárló táska vagy kosár trendibb, mint a bolti szatyor. Szerinted?
  • Vásároljatok a helyi piacon nagyobb választékból, olcsóbb, frissebb, finomabb alapanyagokat. Itt megtaláljtok azokat a kistermelőket is, akik sokkal többet dolgoztak a két kezükkel az ételekért, mint üzemanyagfaló gépekkel.
  • Keressétek a helyi, hazai termékeket, amiknek az utaztatása nem olyan energiaigényes, mint a több kontinensen átutaztatott áruké.
  • A tízóraira házi kekszet, sütit, otthoni szendvicset, házi szörpöt vagy teát vigyél! A bolti készételeknél ezek finomabbak, olcsóbbak és energiatakarékosabbak is, minimum azért, mert kevesebb csomagolóanyaggal járnak.
  • A büfében sem csak csipsz, kóla és a csoki kapható. Kaphatsz itt is egy tartalmas szendvicset friss alapanyagokkal, ha otthonról valami miatt nem hozhattál. Válassz okosan!
  • A mezőgazdasági termelés irtózatosan nagy energia- és vízigényű folyamat. Ezért is érdemes okosan és körültekintően élelmiszert vásárolni. Egy pohár tej előállításához például 200 liter vízre és legalább ennyire nagy mennyiségű energiára van szükség. Ha megromlik és a kukába megy, ez mind hiába volt.
  • Ha az üzletben nagyobb vagy újratölthető kiszerelést választotok, nem csak általában olcsóbb a termék, de kevesebbszer kell boltba menni is. Így kevesebb üzemanyag kell a közlekedéshez. Ráadásul még hulladékból is kevesebb keletkezik.
  • Ha garanciával rendelkező termékeket választotok, amik nem mennek másnap tönkre, vagy könnyen javíthatóak szervizben, szintén megtakarítjátok az új dolgok gyártásához szükséges energiát, az utazást, a hulladékot és akár pézt is.
  • Használt tárgyakat, ruhákat, vásárolni nem lúzerség. Szuper egyedi darabokra lehet lelni egy használtcikk boltban, garázsvásáron vagy cserebere börzén. Ezek nem csak olcsóbbak (sőt, néha nem is kell fizetni értük), de környezetbarát módon megmenekülnek a kidobástól is. Csereberélhettek családon belül, ismerősök között vagy akár az interneten. Így kevesebb használható dolog kerül a kukába, kevesebb energiát igényel majd a mindennapi eszközeitek gyártása is.
Hasznos oldalak, rádióműsoraink a témában:
- Mindennapi betevőnk - Zöldítsd a konyhád!
- Én kis kertet kerteltem - lehet kerted neked is
- Méltányos kakaózás - Tudod, honnan jön az ételed?
- Becsöngettek - energiatakarékos iskolakezdés
- Kis kütyű, nagy kütyü - honnan jön a mobilod?
- A majom, a mobil, és az elektronikai hulladék - mi köze a bonobónak az okostelefonhoz?
- Cserebere - legyél trendi olcsón és energiatakarékosan
- Hulladékból divat - használd újra!

Kövess minket!