header

Újrahasznosítás

Az újrahasznosítás a hulladékpiramis harmadik szintjén elhelyezkedő folyamat. Ha a hulladékmegelőzés és az újrahasználat lépéseit nem sikerült érvényesíteni a hulladékainkra, akkor szelektíven gyűjtve nyersanyagot adhatunk vissza a termelő üzemeknek.

A különböző, szétválogatott hulladéktípusokat a hulladékkezelő telepek kezelik, egynemű nyersanyaggá dolgozzák fel. Ezt követően a gyárakban új termékeket készítenek ezekből az alapanyagokból. Az újrahasznosítás előnye, hogy a keletkező hulladékot a hasznosítás miatt nem kell lerakókban tárolni vagy égetőkben megsemmisíteni. Ezen kívül a teljesen új nyersanyagok bányászatához, előállításához képest az újrahasznosított anyagok összegyűjtéséhez és feldolgozásához kevesebb energia kell. A hulladélk megelőzéséről és a szelektív gyűjtésről a Hulladékcsökkentő menüpontban olvashatsz részletesen. Ebben a rovatban pedig az újrahasznosítás mellett megismerhetsz majd olyan praktikákat is, amivel te magad is újrahasznosítóvá, vagyis újrahasználóvá válhatsz.

Becsöngettek

Beküldve: Újrahasznosítás.

altEgyesek várták már, mások inkább a nyár örömeinek hódoltak volna még: megérkezett a szeptember, az iskolakezdés ideje! Beleszagolhatunk az új tankönyvekbe, mesélhetjük a nyári élményeket a padtársnak.

Jönnek az új tanárok, tankönyvek, és lassan az is kiderül, hogy mit kell majd nap mint nap bepakolnunk az iskolatáskába. Mivel az iskolakezdés nem csak pénztárcánkat terheli meg, hanem a környezetet is, ezért megkérdeztük Keszthelyi Zsuzsanna környezetvédőt, mit tehetünk azért, hogy az iskolakezdés minél zöldebb legyen.

{saudioplayer}38.mp3{/saudioplayer}

Csíkostigris és PET palack

Beküldve: Újrahasznosítás.

altHázat építeni vályogból, kőből, téglából, falazóblokkból lehet. Az emberi elme kreativitása azonban nem ismer határt, hogy miért, mindjárt megtudhatjátok. Odlerné Bagi Judit egyszer véletlenül netezés közben rátalált egy brazil honlapra, ahol PET palackokból készült házakról írtak. Annyira fellelkesült az ott látottakon, hogy azóta lelkes gyűjtőjévé vált a témának, sőt honlapján külön fejezetet szentelt a hulladék kreatív újrahasznosításának. 

{saudioplayer}19.mp3{/saudioplayer}

Hulladékból divat?

Beküldve: Újrahasznosítás.

altMi az összefüggés: pet palack - malacka, műanyag kupak - lámpa, krumpliszsák - nyaklánc?

Ha nem megy, eláruljuk: A Cellux csoport már öt éve készít újrahasznosított anyagokból divatos, és menő cuccokat, valamint gyerekekkel újragondolt tárgyakat, játékokat. Például az előbbi anyagokból megcsinálták már ezeket a tárgyakat.

{saudioplayer}17.mp3{/saudioplayer}

Mi lesz a szelektívből?

Beküldve: Újrahasznosítás.

altTe is hallottad már azt a városi legendát, hogy a kukásautók a különböző szelektív hulladékokat összeöntve szállítják el? Most megtudhatod, miért nem szabad ezt a mendemondát elhinni! A hulladékszállítók számára is hasznosak a jól szelektált anyagok, mert nyersanyagként csak jól kiválogatva tudják hasznosítani.

{saudioplayer}16.mp3{/saudioplayer}

Kövess minket!