header

Újrahasznosítás

Hulladékból divat?

Beküldve: Újrahasznosítás.

altMi az összefüggés: pet palack - malacka, műanyag kupak - lámpa, krumpliszsák - nyaklánc?

Ha nem megy, eláruljuk: A Cellux csoport már öt éve készít újrahasznosított anyagokból divatos, és menő cuccokat, valamint gyerekekkel újragondolt tárgyakat, játékokat. Például az előbbi anyagokból megcsinálták már ezeket a tárgyakat.

{saudioplayer}17.mp3{/saudioplayer}

A Cellux csoport munkáival sűrűn találkozunk az interneten. Újragondolják a szelektív hulladékgyűjtést, és mások számára hulladéknak tűnő anyagokból divatos tárgyakat állítanak elő. 

Pais Pannit, a Cellux csoport egyik alapító tagját kérdeztük a Cellux csoport megalakulásának ötletéről és a csoport céljáról.

Öt évvel ezelőtt Panni baráti társaságában mindenkit nagyon foglakoztatott a környezetvédelem ügye, valamint az, hogy tudatosan éljenek. Ezért többen összefogtak és - mindenki a saját szakmabéli tudását hozzáadva - létrehozták a Cellux csoportot. A csoport fő célja a környezettudatos életmód hirdetése.

Főként gyermekekkel foglakoznak, de nagy örömmel hoznak létre felnőtteknek szóló munkákat is. A foglakozások során nem csak különböző kézműves technikákat és alkotói eszközöket osztanak meg, hanem a környezettudatos életmód praktikáinak, tippjeinek megbeszélésébe is bele tudnak mélyedni a gyerekekkel.

A fogaltlalkozásokon felhasznált tárgyak sokszor saját gyűjtésükből származnak, de gyakran megkérik a résztvevőket, hogy ők is hozzanak magukkal a háztartásban keletkező,  kidobásra szánt, hulladéknak minősülő anyagokat. Természetesen jól megtisztítva. Az így összegyűlt anyagokat dolgozzák fel, de nem sablont adnak, hanem csak egy lehetséges témát. Ezért is lehetséges az, hogy olyan sok váratlan funkciójú tárgy, vicces és ötletgazdag alkotás születik, mert a gyerekek fantáziája így korlátlanul szárnyalhat, sokszor a foglakozások vezetői is meglepődnek egy-egy alkotás láttán.

Az alapötletet, hogy hulladékból dolgozzanak, egy másik alapító tag, Kismarty-Lechner Zita hozta be, mert ő akkor már munkáskabátokból táskát varrt, használt papírból füzetet készített. Öt évvel ezelőtt a hulladék újrahasznosítás még nem volt ennyire elterjedt, akkoriban nagyobb alkotói kihívás volt a folyamatban, új anyagokkal és ismeretlen technikákkal lehetett dolgozni. Mivel a társaság minden tagját foglalkoztatták a környezeti kérdések is, ezért jó ötletnek tűnt az alkotást és a hulladékhasznosítást összekapcsolni.

"A mi célunk az lenne, hogy ne is legyen szemét, tehát, hogy ne tudjunk újrahasznosítani se, hiszen az újrahasznosítás már sokadik lépcsője a tudatos életmódnak. Ha holnaptól nem lenne szemét, mi nagyon boldogok lennénk, és megtalálnánk a magunk más eszközeit arra, hogy hogyan kommunikáljunk a világgal." - hallhatjuk a riportban.

Hogy a gyerekek mennyire értik meg a céljaikat? Panni szerint a gyerekek nagyon okosak, hazaviszik ezeket a gondolatokat, és otthon megnevelik szüleiket is.

Hasznos linkek:

Karácsonyfadíszeket készíthettek otthon is:

http://www.shelterness.com/50-diy-felt-christmas-tree-ornaments/

2011. november

Kövess minket!