header

Atomenergia

Az atomenergiát különböző radioaktív anyagok maghasadásával nyernek. Az atomerőművekből származó áramot sokan az egyik legtisztább energiának tartják, mivel ezek az erőművek közvetlenül nem bocsájtanak ki üvegházhatású gázokat. Ugyanakkor ennek az energiaforrásnak a felhasználása is nagyon vitatott. Sajnos az urán (az erőművek leggyakoribb fűtőanyaga) bányászata, és a kiégett fűtőelemek biztonságos, hosszadalmas ártalmatlanítása, valamint az erőművek felépítése során fajlagosan több széndioxid kerül a levegőbe, mint ha megújuló energiaforrásokat vennénk igénybe.

Emellett az atomerőművekben keletkező radioaktív hulladék nagyon veszélyes, és ártalmatlanításuk nem is teljes mértékben megoldott jelenleg biztonságosan. Ezek az anyagok nagyon-nagyon hosszú időn keresztül bocsájtanak ki ártalmas sugárzást, melyek mind az állatok, a növények és az emberek egészségét is veszélyeztethetik.. Ilyen hosszú időre pedig nem biztos, hogy körültekintően tudunk tervezni.

A világon emellett viszonylag kevés olyan urán található, amelyhez könnyen és olcsón hozzá tudunk férni. Számítások szerint ez az anyag 40-50 évre elegendő energia előállításához elég.

Magyarországon Pakson működik atomerőmű, és jelenleg ez az "energiagyár" az ország elektromosáram-igényének 40%-át állítja elő.

Az 1986-os csernobili katasztrófa utáni radioaktív szennyeződés terjedéséről szemléletes videó tatlálható itt: http://www.irsn.fr/FR/popup/Pages/tchernobyl_video_nuage.aspx

Kövess minket!