header

Energiatakarékosság

Fűtés, világítás, hűtés, mozgás, számítógépezés, főzés, gyártás, közlekedés, játék, gondolkodás... Mind-mind energiát igényel. A hétköznapi tevékenységeink jelentős részéhez szükség van valamilyen energiaforrásra, ami működteti a berendezéseinket, vagy éppen minket. Amikor ezeket az erőforrásokat felhasználjuk, keletkeznek olyan melléktermékek (például széndioxid, metán), amelyek a légkörbe jutva erősítik a klímaváltozást. Az energiafelhasználással a légkörbe juttatott széndioxid 30 százalékáért például a háztartások felelősek, és bár közvetve az ipar eregeti a legtöbb károsanyagot, a gyárak energiaigényükkel szintén minket, embereket szolgálnak ki, vagyis az ő károsanyagkibocsájtásukért mi is felelősek vagyunk.

Odafigyeléssel, egyszerű praktikákkal is rengeteg energiát spórolhatunk meg a mindennapokban. Néhány tippet találsz rádióműsorainkban, de itt is olvashatsz más érdekességeket a témáról.

Szökik a meleg, állítsátok meg!

Beküldve: Energiatakarékosság.

altSzigetelés. Furcsa kifejezés. Mi köze a szigethez? Nagyon is sok, hiszen a földrajzi képződmény esetében is jól körülhatárolt valamiről van szó. Mint víz a szárazföldet, úgy kell magunkat is, házunkat is körülvenni, hogy minél kevésbé hűljön ki a belső rész. Hogyan őrizzük meg a meleget a ruhánk alatt és a házban?

Tudtad, hogy az eszkimók mindössze két réteg ruhát hordtak hagyományosan?

Vigyázz, kész… tűz!

Beküldve: Energiatakarékosság.

altEz a házi feladat elsősorban nem Neked szól, hanem a szüleidnek. De Te is sokat tudsz segíteni, hogy ők jól oldják meg.

Az Ökológiai Intézet Alapítvány munkatársával F. Nagy Zsuzsannával beszélgettünk a közelgő tél legfontosabb megoldandó feladatáról, a fűtésről. Ha jól oldod meg a feladatot, több marad a családi kasszában, s ez remélhetőleg a zsebpénzeden is meglátszik majd!

{saudioplayer}42.mp3{/saudioplayer}

Bye-bye standby

Beküldve: Energiatakarékosság.

alt

Kis kütyü, nagy kütyü, bunkofon és tányérnyi pendrive. Dr. Tóth Judittal, az Elektrotechnikai Múzeum munkatársával beszélgetünk kiállításról, áramról, égnek álló, villámló hajról, takarékoskodásról. Hogyan keletkezik az áram, amivel feltöltjük a mobilunkat, amivel működik a számítógépünk, a televíziónk sőt néhányunknak még a fogkeféje is?

 {saudioplayer}37.mp3{/saudioplayer}

Bringaerőmű

Beküldve: Energiatakarékosság.

Áram nélkül házibulit tartani vagy erdőben telefont tölteni? Sokunknak ez csak álom, de Szabó Tamás a Vaskakas Patyolat Stúdió technikusa Győrből ezt nem hagyta annyiban, elgondolkodott, hogyan oldhatná meg a lehetetlennek tűnő feladatot. A gondolatot tett követte - így neki már nem kell konnektor után kutatnia, ha áramra van szüksége: elkészítette saját bringaerőművét.

{saudioplayer}33.mp3{/saudioplayer} 

Kövess minket!