header

Energiatakarékosság

Bye-bye standby

Beküldve: Energiatakarékosság.

alt

Kis kütyü, nagy kütyü, bunkofon és tányérnyi pendrive. Dr. Tóth Judittal, az Elektrotechnikai Múzeum munkatársával beszélgetünk kiállításról, áramról, égnek álló, villámló hajról, takarékoskodásról. Hogyan keletkezik az áram, amivel feltöltjük a mobilunkat, amivel működik a számítógépünk, a televíziónk sőt néhányunknak még a fogkeféje is?

 {saudioplayer}37.mp3{/saudioplayer}

 

altAz elektromos áramot különböző erőművekben termelik meg (hőerőmű, vízerőmű, atomerőmű, szélerőmű), majd nagy távvezetékeken át a transzformátorházakon keresztül eljuttatják a háztartásokba. Online kvízjátékunkban is megválaszolhatsz néháy ehhez kapcsolódó kérdést.

Az Elektrotechnikai Múzeumban olyan berendezéseket is láttunk, amit még szüleink, nagyszüleink használtak. Annak idején nem foglalkoztak a háztartási eszközök fogyasztásával, főként az számított, hogy egy ilyen gép a segítségünkre legyen, hogy kényelmesebbé tegye az életünket. alt A kezdetekben a berendezések jó működésére fektettek inkább hangsúlyt a mérnökök. Ma egyre fontosabb az is, hogy mennyit fogyaszt egy-egy szerkezet. Nem csak az elektromos energia ára, hanem a környezet védelme szempontjából is.

Ti is sok áramot megtakaríthattok otthon, ha figyelembe veszitek, hogy az elektrotechnikai cuccok - mint a nevük is mutatja - elektromos árammal működnek. Ennek megfelelően, ha nem hagyjátok őket készenléti  üzemmódban hanem teljesen áramtalanítjátok őket. A készenléti, vagy idegen szóval standby állapot az, amikor egy kis piros vagy zöld lámpa jelzi, hogy még nincs teljesen kikapcsolva a készülék, vagyis folyamatosan áramot fogyaszt, bár nem is használjuk az eszközt semmire. Pedig azt az áramot, amit nem fogyasztunk el, miközben nem is működtetjük aktívan a gépeinket, nem kell megtermelni sem és kifizetni sem!

A Múzeumban rengeteg érdekesség vár Téged is! Simogathatsz 120 ezer Voltot, kipróbálhatod, hogy nézel ki teljesen égnek álló és villámló hajjal, készíthetsz iránytűt, villamos motort, detektoros rádiót és kandellábert is. Látogass el Te is a családdal!

Ma azt gondoljuk, villamos energia nélkül megállna az élet. Próbáljátok ki otthon, hogy egy napra teljesen áramtalanítjátok a lakást. Érdekes tapasztalat lesz. Sok minden érdekes lesz áram nélkül is.

A készenléti üzemmódról itt találsz még érdekességeket:

 

 

2012. szeptember

Kövess minket!