header

Energiatakarékosság

Elemért ajándék

Beküldve: Energiatakarékosság.

altHonnan jön az energia a kütyüjeidbe? A zenelejátszód és a játékaid egy része biztosan ceruzaelemmel működik. De a telefon akkumlátora is hasonló a ceruzaelemhez. Igen rosszul érint, amikor lemerül és cserélgetni kell őket, igaz? Képzeld el, hogy nemcsak azért érdemes összegyűjteni ezeket, mert ha a környezetbe kerülnek, súlyos szennyezéseket okozhatnak, de a PontVelem gyűjtőversenyén ajándékra is válthatod a kimerült elemeket. A Hasznosítsd magad! utolsó adásában beszélgettünk Matolcsy Miklóssal arról, miről is szól a PontVelem, miért kell az elemeket összegyűjteni.

{saudioplayer}23.mp3{/saudioplayer} 

 "A PontVelem programban használt elemek gyűjtését kérjük tőletek. Csatlakozzatok a programhoz, gyűjtsétek az elemeket, ezekért pontokat kaptok, amelyeket pedig hasznos ajándékra válthattok" - meséli.

A használt elemek összegyűjtése azért fontos, mert ezek veszélyes hulladéknak minősülnek, és nem szeretnénk, ha a többi szemét közé keverednének. Külön gyűjtve őket speciális körülmények között újra lehet hasznosítani az elemeket, akkumlátorokat, kivonni belőlük a veszélyes anyagokat. Kadmium, nikkel, magnézium, szén, vas, cink - ezek a "hatóanyagaik", és ezek egyike sem jó, ha bekerül a szemétbe. Az elemek ugyanis a környezetben elkezdenek lebomlani, a méreganyagok a földbe, a vízbe, az élelmiszereinkbe kerülnek, vagyis megesszük őket.

altA PontVelem programjában egy-egy saját elemgyűjtő dobozkába gyűjthetitek otthon az elemeket. Aztán az iskolában beleönthetitek a sárga-zöld gyűjtőkonténerbe. A program munkatársai innen elszállítják a speciális feldolgozóba, ahol szétválogatják, feldolgozzák őket.

Nincs az iskolában ilyen gyűjtőláda? mit tehetsz? "Siktva rohanni kell az osztályfőnökhöz - javasolja Miklós -, és kérni kell, hogy csatlakozzon az iskola." Ha ez megvan, már küldik is a gyűjtődobozokat, kezdődhet az elem- és a pontgyűjtés.

Évente kb. 400 tonna, 25 kamionnyi használt elem keletkezik az országban, aminek egyelőre a lelkes gyűjtők közreműködésével a negyedét tudják visszagyűjteni. A többi megy a levesbe. A cél most, hogy leglább ezeknek a felét összegyűjtsük! Így például, ha új telefont vásároltok, jusson eszetekbe, hogy az akkumlátorát is a gyűjtődobozba tegyétek!

Hogyan lehet még csökkenteni az elhasznált elemek, akkumlátorok mennyiségét? "Például kevesebbet játsszatok a telefonnal. - kéri Miklós. Ha ez nem tűnik jó ötletnek, akkor legalább használjatok újratölthető, többször használatos akkumlátorokat alkáli elemek helyett. Ezek elsőre drágábbnak tűnnek, de nagyon sokszor használhatóak újra, így megtérül az áruk, aput-anyut is meg lehet ezekről győzni.

Ha te is, az osztályod is elkezdi összegyűjteni a használt elemeket, akkor csatlakoztok ahhoz a több ezer gyerekhez, akik naponta, hetente böngészik a PontVelem játékait, ajándékait. Érdemes a nagyitól, a szomszéd bácsitól is elkérni a rádióban, órában, távirányítóban a lemerült elemeket, hogy gyorsabban gyűljenek a pontok az ajándékokért!

Az elemek működéséről részletes, képes beszámolót olvashattok itt:

http://nepszerukemia.elte.hu/alkimia_Lang_3.pdf

Az alábbi cikk a galvánelem működését taglalja:

http://energiapedia.hu/elemek-fajtai-mukodesuk
 

2012. január

Kövess minket!