header

Konyha

Konyha

Beküldve: Energiacsökkentő.

A konyhában és az étkezéshez kapcsolódan fogyasztjuk el a háztartásban felhasznált energia 6%-át. A főzésre, a konyhai kisgépek használatára, a hűtő üzemeltetésére sok-sok energia megy el, jó nagy része ráadásul feleslegesen.

Szerencsére ez is egy olyan  terület, ahol a gyerekként is sokat tehetsz a pazarlás megakadályozására, még akkor is, ha nem te főzöl a konyhában. Néhány dologról te is gondoskodhatsz, másokra felhívhatod a szüleid figyelmét. Máris elárulunk néhány trükköt!

  • Főzés közben érdemes az edényekre fedőt tenni. Ezzel az apró trükkel hamarabb kész lesz az étel és kevesebb energia is fogy el.
  • Ha a gázrózsa lángja vagy a főzőlap mérete nagyobb, mint a lábas alja, akkor feleselgesen a levegőt is fűtitek. Figyeljetek, hogy a megfelelő méretű helyre tegyétek fel főni az ételt.
  • Ne nyitogasd a sütő ajtaját kíváncsiságból. Elszökik a meleg, így többet kell dolgoznia a tűzhelynek, és a süti, a vacsora is később lesz kész.
  • A sütőt az étel elkészülte előtt 5-10 perccel már el lehet zárni. Így a sütőben a maradékhő is hasznosulni tud. De csak csukott ajtónál! ;)
  • A tisztaság nem csak fél egészség, de a tiszta tűzhely, sütő hatékonyabban is működik. A koszt nem kell átmelegítenie.
  • Tudtad, hogy tésztát főzni 3 perc alatt is lehet? Ha fedő alatt felforr a víz, öntsd bele a száraztésztát, forrald fel újra, és zárd el. A lefedett lábasban további pár perc alatt megduzzad és megpuhul a tészta, de ezalatt már nem kell alá tűz. Próbáljátok ki a szüleiddel!
  • Szereted az egytálételeket? Ezek nem csak finomak és változatosak, de az egy részből álló fogás elkészítéséhez kevesebb energia is kell, mint a háromrészből álló sült-köret-zöldség elkészítéséhez. Kérj ilyeneket gyakrabban vacsorára!
  • Ha teát főznél, vizet forralnál, ne a mikrót használd, mert annak kell a legtöbb energia ugyanannyi víz felmelegítéséhez. Erre a műveletre a tűzhely igényel a legkevesebb energiát, de a vízforraló is nagyon hatékony.
  • A lakás elektromosáram-fogyasztásának 30%-át a hűtö fogyasztja el. Ha hűvös, árnyékos helyre áll, kevesebb energiával is frissen tartja az ételeket. A hűtőrács és a szellőzőnyílások miatt 5-10 centiméter szabad helyet hagyjatok a frigó és a fal között.
  • Ha rend van a hűtőben, könnyebben megtalálod benne, amit keresel, így kevesebb ideig kell nyitvatartani, kevesebb meleg férkőzik be a hűtőtérbe. Tegyétek hátulra a ritkábban használt, tartósabb dolgokat és előre a gyakran fogyasztott romlandóbbakat.
  • Az élelmiszerek tárolására a + 5°C-os, a fagyasztáshoz pedig a -18°C-os hőmérséklet az ideális. Mérd meg egy levegőhőmérővel, nálatok hány fok van a fridziderben!
  • Ha bepakolod a frigóba a meleg ételeket, akkor feleslegesen sok energiát kell majd a gépnek a hűtésre fordítani. Hagyd kihűlni a hűtőbe szánt dolgokat, mielőtt elteszed őket. Télen akár az erkélyen, teraszon is lehet előhűteni.
  • A szekrény hátoldalán található hűtőrács tisztántartásával is segíthetitek a készülék takarékosabb működését. ÁRAMTALANÍTOTT állapotban évente kétszer érdemes megtisztítani
  • Ha van hűvös, száraz kamrátok, a jobban elálló zöldségeket, gyümölcsöket nem kell a hűtőbe tenni.
  • Ha hosszabb időre elutaztok, érdemes a hűtöt teljesen kiüríteni és kikapcsolni, hogy ne fogyasszon addig sem. Vigyázzat, a fagyasztóban se maradjon semmi!
  • A fagyasztás igen energiaigényes tartósítási mód: ahhoz, hogy megőrizd az alapanyagok minőségét, folyamatos áramellátásra van szükség. Ha kapható friss alapanyag (idényzöldség, -gyümölcs), nem érdemes a mirelitet választani. A házi befőttek, a szárított, aszalt alapanyagok pedig csak a készítéskor igényelnek energiát.
  • Az aprítógépek, darálók, habverők, mixerek, szeletelők gyorsabbá teszik a főzést, de közben sok áramot használnak fel. Ráadásul nagyon zajosak, és ha végleg tönkre mennek, mind-mind a veszélyeshulladékok tömegét növelik. Egy részük kézi erővel, mechanikus eszközökkel is helyettesíthető, ezekkel nagyobb buli is a főzőcske. Próbáljátok ki!
  • A csomagolt, készételek helyett főzzetek, süssetek otthon. Ez nem csak egészségesebb megoldás, de megspóroljátok a csomagoláshoz szükséges energiát és a hulladékot is!
  • Ne vásároljatok és főzzetek túl sok élelmiszert. A kidobott étel mind-mind energiapazarlással jár.

Hasznos oldalak, rádióműsoraink:

- Mindennapi betevőnk - rádióműsor
- Én kis kertet kerteltem - rádióműsor

Kövess minket!