header

Közlekedés

Közlekedés

Beküldve: Energiacsökkentő.

Nyaralni, nagyszülőkhöz, suliba, vásárolni, szórakozni menni közlekedve tudsz, és ehhez mindenképp energiára van szükség. Sokszor a saját tested termeli ezt, de van, hogy más erőforrások is kellenek. Az autózáshoz, a tömegközlekedéshez nem csak üzemanyagra van szükség, de a járművek gyártása és az úthálózatok kiépítése, karbantartása is rengeteg energiát és nyersanyagot igényel.

Persze közlekednünk kell. Nem tudunk mindent egyhelyben elintézni, megtanulni. De közlekedhetünk okosan. Adunk néhány ötletet, hogyan csökkentheted az energiafelhasználásod, míg A-ból B-be jutsz.

  • Ha gyalogolsz, sétálsz, azzal csak a saját energiáidat használod. A 3 km-nél rövidebb utakat a lábadon is fél óra alatt megtehetsz, és közben mozogsz is.
  • Kerékpárral, gördeszkával, görkorcsolyával közlekedhetsz akár hosszabb távokon is. Ezekkel is edzed magad, és gyorsabban célba érhetsz, mint ha autóval vinnének, és a dugóban kellene ücsörögni. Persze ilyenkor is érdemes figyelni a kreszre és a biztonsági felszerelésre is!
  • Suliba is mehetsz bringázva. Ezzel példát is mutatsz a többieknek, ráadásul a családra sem kell készenlétben várni, ha már indulnál.
  • Ha már bringával is túl messze van a cél, buszra vagy vonatra szállhatsz. A tömegközlekedéssel kevesebb energiát fogyasztasz el az út során, mintha autóba ülnétek, egy ember szállításához kevesebb energiát használ egy ilyen jármű, ha sokan utaztok. Ha van vonatközlekedés, az a busznál is takarékosabb választás. Na meg izgalmasabb is.
  • Minél többen utaztok egy autóban, annál kevesebb jármű lesz az utakon. Szervezhettek telekocsi-közösséget a szomszédokból, ismerősökből, vagy csatlakozhattok ilyenhez a neten is.
  • Nyaralni is menhettek tömegközlekedési eszközzel. Kényelmesebb is, ha nem kell folyton arra figyelni, ki fog vezetni.
  • Ha utazni vágytok, érdemes felfedezni a belföli látnivalókat, vagy a közeli szomszéd országokat. Ha nem kell repülőre ülni, hosszú utakat megtenni autóval, busszal, rengeteg energiát megtakarítotok. Nem csak messzi tájakon vannak már-már egzotikus vidékek. :)
  • Repülni nagy kaland, de tudnod kell, hogy ez az egyik legenergiaigényesebb közlekedési eszköz. Ha a kontinensen belül utaztok, menhetek busszal vagy vonattal is.
  • Nyáron a hajókázás is vonzó. Ebben az esetben a vitorlázást vagy a túrakajakot ajánljuk. A jetski vagy a motorcsónak nem kíméli az élővizeket, és sok üzemanyagot is fogyaszt. Persze egy-egy lassabb sétahajókázás belefér. ;)
  • Hívd fel a családod vezetni tudó tagjainak figyelmét az ökovezetés trükkjeire. Sok-sok praktikus tanácsot találhattok az interneten, amivel csökkenthető az autótok fogyasztása, így az üzemanyagköltségeitek is (pl. motorfék használata, rendszeres karbantartás, egyenletes közepes tempóval utazás).

Hasznos oldalak:

Rádióműsoraink, cikkeink:
Tekerj a suliba! - korábbi rádióműsorunk a bringázásról
Két kerékkel az erdőben is! - kirándulás bicajjal
Ha utazni vágysz, keresd Oszkárt! - hogy működik a telekocsi
Bringára fel! - télen is felpattanhatsz a drótszamárra
Zöld közlekedés - érdekességek
 
Érdekességek máshol:
Válts! - ökovezetési tudnivalók
Zöldköznapok - további tippek

Kövess minket!