header

Biogazdálkodás

Én kis kertet kerteltem...

Beküldve: Biogazdálkodás.

altÜltettél már krumplit vagy virágot? Ez bizony nem mindenki számára természetes! A városi gyerekek többségének nincs saját kertje, pedig sokan vágynának rá, hiszen a nagyszüleiknél vidéken, vagy legalább az ablakban kipróbálták már, milyen jó dolog a kertészkedés.

A kőbányai Bem József Általános Iskola igazgatónője, Gál Judit mesélte el nekünk, ők hogyan próbálják becsempészni a természetet a panelrengeteg közepébe, hogy az ott lakó gyerekek is részesüljenek abban az örömben, amit egy kert ad.
 
{saudioplayer}29.mp3{/saudioplayer}
A kilencvenes évek elején, a kőbányai iskola, a diákok és szüleik összefogtak, és sok-sok munkával létrehoztak egy kis kertet a suli udvarán, hogy természetet csempésszenek a panelek közé. Ebbe ültettek paradicsomot, paprikát, szilvafát, meggyfát, csersznyét, és benépesítették a kertet gyógynövényekkel,  a gyerekek élőben tanulmányozhassák a természetismeret órán megjelenő növényeket, megfigyelhessék fejlődésüket, ápolhassák, gondozhassák őket, majd a termést is ők fogyaszthassák el.

A tanárnő szerint a gyerekek nagy lelkesedéssel fogadják a kertet. Főképp, mert szeretnek kinn lenni a szabad levegőn, örömüket lelik ebben a tevékenységben. S ami még nagyon fontos az az, hogy azok a gyerekek is jeleskedhetnek ilyenkor, akik a tanítási órákon nem a legügyesebbek. A gyerekek megérezhetik, átélhetik azt, milyen jó learatni a saját munkájuk gyümölcsét, hiszen nem kis dolog az ültetés, kapálás, gondozás folyamata.
A kerttel való foglalatosság ezek mellett jó közösségépítő tevékenység is, hiszen meg kell szervezni - nyáron is - az öntözést, gazolást, kapálást és az egyéb éppen szükséges teendők elvégzését. Mindez pedig erősíti az együttműködést nem csak a  gyerekek, hanem a szüleik között is.
 
A kert, a benne termett zöldségek és gyümölcsök hozzásegítik a gyerekeket ahhoz a felismeréshez, hogy ezek a javak otthonról is származhatnak, nem kell mindent a boltban megvenni.
alt
A lakótelep mellett szombatonként termelői piac is működik. Itt is olyan finomságokkal tlálkozhatnak a panelben lakó családok, amit kistermelők hoznak. Amit itt vesznek, az mind-mind házi termés. Az iskolai kert és a piac segítenek a kőbányai gyerekeknek megtanulni különbséget tenni a nagyüzemi termelésű zöldségek és a háztáji között, felismerni és értékelni, hogy a hétköznapi élelmeink mind sok-sok munka és energia árán kerülnek az asztalunkra. .

A kőbányai iskolában közösen megünnepelnek minden olyan napot, ami az egészségvédelemhez és a környezetvédelemhez kapcsolódik. Egyik ilyen jeles nap április 22., a Föld Napja, amit ebben az iskolában nem csak egy napon át, hanem egy egész héten keresztül ünnepelnek.  Ilyenkor a kerti tereprendezés, a növények frissítése, az osztálytakarítás, mellett érdekes helyszínekre is eljutnak a gyerekek. Többek között ebben az időszakban végeznek el egy a vásárlási szokásokat felmérő kutatást is. A  diákok kérdőívekkel járókelőket szólítanak meg, majd a kérdéssorokra kapott válaszokat az iskolába visszatérve összegzik és feldolgozzák.
 
Te is szeretnél saját kertet? Megkóstolnál ház körül termett igazi csemegét? Adunk hozzá egy kis inspirációt!
Jó példák városi kertészkedéshez www.kozossegikertek.hu - Legyen saját parcellád!
Mi kerüljön a balkonládába? Városi vetemény
Hogyan szerezz termelőtől finomságot, ha nincs piac? Szervezzetek bevásárlókört!
Hol találsz termelőt? www.zoldterkep.hu
 
 
Elszántaknak:
A városi tanya c. könyv

2012. április

Kövess minket!