header

Fém

Fém

Beküldve: Szelektív hulladék.

Miért kell rá odafigyelni?

Ugyan arányaiban az összes lakossági hulladéknak csak viszonylag kis százalékát teszik ki a fémek (tömeg szempontjából kb. 2-3%-ot), de az előállításuk során okozott környezeti ártalmak miatt ennek a hulladékcsoportnak a kezelése is nagyon fontos. A fémeket ugyanis ércekből nyerik, amiket ki kell bányászni. Már önmagában ez a folyamat is óriási pusztítást tud eredményezni a természeti környezetben. Aztán az ércekből kohászati eljárással ki kell nyerni a fémeket, amihez rengeteg energia szükséges, illetve a nagy tömegű szennyező anyag keletkezik, ami jó esetben nem jut ki a természetbe, de ezek tárolása, kezelése is jelentős környezeti terheléssel jár.
Az egyszer használatos italos alumínium doboz vagy konzerv doboz 1 tonnányi alapanyagának előállításához például 4-5 tonna bauxitra és 15 000 kWh elektromos energiára van szükség. A tiszta alumíniumon kívül keletkezik a folyamat során 2-3 tonna vörösiszap is, amely veszélyes hulladéknak minősül, mivel erősen mérgező. Egy darab kólás doboz előállításához 1,2 kWh áramra van szükség, amennyivel egy televízió folyamatosan üzemelhetne 20 órán át. Ez a csomagolási forma tehát egyáltalán nem gazdaságos, pláne, ha összevetjük egy betétes üvegcsomagolás előállításának környezeti terhelésével, amely sokszor kevesebb levegő- és vízszennyezéssel jár, ráadásul az sokszor újratölthető., míg az italos doboz vagy a konzerv csomagolása azonnal hulladék lesz. Az újrahasznosítás során megspórolhatjuk a bányászattal és kohászattal járó szennyezést - nem mellékesen jelentős anyagi forrást is -, ezért nagyon fontos, hogy ha mindenképp, elkerülhetetlenül a kezünkbe akad egy kólás doboz vagy egy adag alufólia, akkor azt a szelektívbe dobjuk.

Mit tehetünk, mire figyelhetünk?

A legjobb megoldás a fémhulladék esetében is a megelőzés! - Lehetőleg kerüljük a dobozos kólát, energiaitalt, a konzerveket, válasszunk helyette üveges csomagolást, készítsünk otthon befőttet vagy válasszunk idénytermékeket. Használjunk minél kevesebb olyan dolgot, amit eldobható alumíniumba csomagoltak (pl. dezodorok, lakkok, más spray-k). Ha további tippekre vagy kíváncsi, olvasd el, mit írunk a Hulladékmegelőzésről!

 

Gyűjts szelektíven! - Tedd a szürke tárolóba!

A konzervdobozok, italos dobozok anyaga jól hasznosítható, egyszerű őket gyűjteni is, hiszen be lehet dobni a gyűjtőszigetek megfelelő konténerébe. Itt is fontos, hogy ne legyen a dobozokban ételmaradék, de az öblítésnél vigyázzatok a vízre is, elég a mosogatás végén a mosogatóvízben kiöblíteni a dobozokat! A szelektívbe lehet még dobni kisebb háztartási fémhulladékot, mint például az elhasználódott evőeszközöket, tönkrement kulcsokat.

A színesfémeket (réz, vas stb.) hulladékudvarokban, méh telepeken átveszik, sőt fizetnek érte, mert ezek is nagyon fontos és értékes nyersanyagok, ezért ezeket is érdemes gyűjteni.

Az aeroszolos flakonokat (lakkok, festékek, gyógyszere, tisztítószerek csomagolása) nem szabad a szelektívbe dobni, mert azok veszélyes hulladéknak minősülnek. Ezeket a legközelebbi hulladékudvarban tudjátok leadni!

 

Mi készülhet a szelektíven gyűjtött fémből?

italos doboz, alkatrész

 


A menüpont létrehozását támogatta:
  Zöld Forrás Alap

Kövess minket!