header

Veszélyes hulladékok

Azokat a hulladékokat nevezzük veszélyes hulladéknak, amelyeknek bizonyos összetevői fokozottan veszélyeztetik az emberi életet, az egészséget, az élővilág bármely részét. Ezek már a használat közben is veszélyt jelenthetnek az egészségre, de ha kikerülnek a környezetbe, megfelelő felügyelet és kezelés nélkül hatalmas problémákat okoznak. Nemcsak annak, aki valaha használta őket, hanem a többi ember számára is. Az állat- és növényvilág egészségét is veszélyeztetik. Hatásuk szempontjából például ide tartoznak a mérgező, fertőző anyagok, a rákkeltő, a mutációt okozó, egyéb rendellenességeket kiváltó anyagok, a tűz- és robbanásveszélyes szerek.

Hogyan keletkezik a veszélyes hulladék?

Veszélyes hulladék képződik az iparban, a mezőgazdaságban, de otthon, a lakosság is termel ilyen jellegű hulladékot. Például ha már tanultál az alumíniumgyártásról, akkor tudhatod, hogy a timföldgyártás során vörösiszap keletkezik. Ez az anyag fokozottan veszélyes hulladék, mivel erősen lúgos kémhatású. Tárolására Magyarországon is több hatalmas lerakót tartanak fenn. Ezek az elvileg körültekintő üzemeltetés ellenére is okozhatnak, okoznak problémákat (biztosan hallottál a 2010-es vörösiszap katasztrófáról).

A fémsókat tartalmazó mosóvizek, savak, lúgok, olajok, festékmaradványok, növényvédőszerek, az egészségügyi hulladék és az elektronikai hulladék is veszélyes hulladéknak minősül. Ilyenek mind kerülnek ki a háztartások többségéből.

Ezeknek a hulladékoknak a káros összetevői a talajba oldódva nem csak a termőrétegeket szennyezik el, hanem a felszín alatti vizekbe szivárogva az ivóvízkészletet is veszélyeztetik, részecskéik pedig a levegőben is jelen vannak.

Ha tovább olvasol, akkor megtudhatod, mit lehet csinálni a veszélyes hulladékkal, hogy elkerüljük megakadályozzuk a szennyezést, és azt is, milyen háztartásban is fellelhető anyagok tekinthetőek veszélyes hulladéknak!


A majom, a mobil és az elektronikai hulladék

Forrás: electro-coord.hu/web/jekkoKarácsony környékén benned is felmerülhetett a kérdés, mi legyen a kütyükkel, amik helyett újat kaptál, mert elavultak, elromlottak, meguntad őket. Gondolnád: a régi mobilod, ha jó helyre kerül, veszélyeztetett majomfajok megmentését segítheti? Az Electro-Coordnál készült riportban szólunk erről, és hogy miért nem szabad az elromlott távirányítót, hajszárítót a szemétbe dobni.

{saudioplayer}22.mp3{/saudioplayer}

Mi legyen a veszélyes hulladékkal?

A veszélyes hulladékot külön kell tárolni, biztonságosan elkülönítve, hogy elkerüljük környezet szennyezését. Miután az ártalmas összetevőket tartalmazó anyagok, eszközök feleslegessé váltak, az otthoni tárolásuk már nem megoldható, valahová tehát kerülniük kell. De ezek veszélyes hulladéknak minősülnek, ezért nem szabad őket a háztartási hulladék közé dobni, a lefolyóba engedni. Na de mit lehet velük csinálni?

Kövess minket!