header

Veszélyes hulladékok

A majom, a mobil és az elektronikai hulladék

Forrás: electro-coord.hu/web/jekkoKarácsony környékén benned is felmerülhetett a kérdés, mi legyen a kütyükkel, amik helyett újat kaptál, mert elavultak, elromlottak, meguntad őket. Gondolnád: a régi mobilod, ha jó helyre kerül, veszélyeztetett majomfajok megmentését segítheti? Az Electro-Coordnál készült riportban szólunk erről, és hogy miért nem szabad az elromlott távirányítót, hajszárítót a szemétbe dobni.

{saudioplayer}22.mp3{/saudioplayer}

Ha éppen nem is hozott most a Jézuska elektronikai ajándékot, tuti, hogy találkoztál már korábban selejtezésre szánt elektromos eszközzel. Az is lehetséges, hogy egy-egy üzletlánc boltjában felfedeztél a szelektív konténerek mellett elektromos hulladék gyűjtésére alkalmas dobozokat is, amikbe bekerülhet az elhasznált fénycső mellett a javíthatatlan mobiltelefon vagy mp4 lejátszó, használt elem és a többi hasonló dolog. Nagy eséllyel ezeken a konténereken az Electro-Coord nevét is megtalálod.

Ők azok, aki Magyarországon 5500 gyűjtőpontot állítottak már fel az elektronikai hulladékok összegyűjtésére. Simon Zsolt, az Electro-Coord szakértője mesélt nekünk arról, pontosan hol is lehet leadni a feleslegessé vált elektronikai eszközöket: élelmiszerüzletekben, műszaki szakkereskedésekben, villanyszerelő boltokban nagy eséllyel találhatunk "kütyügyűjtőt", de országszerte hulladékudvarokban is térítésmentesen átveszik a használhatatlan eszközöket. Évente hulladékgyűjtő napokat is szervez az Electro-Coord, tavaly közel 100 településen volt ilyen sikeres akció.

Persze a "hová?" kérdés mellett érdemes elgondolkodni azon is, mit dobjunk ki egyáltalán. A működő, de megunt eszközöket érdemes jótékony módon eladományozni, Zsolt is erre bíztat mindenkit, hiszen luxus lenne ezeket kidobni. A javítható berendezéseket vigyük szerelőhöz, és csak a valóban kiszuperált cuccoktól szabaduljunk meg végleg a gyűjtőpontokon.

 

Miért fontos odafigyelni az elektronikai hulladékokra, akkor is, ha úgy tűnik, elfér még néhány a dobozokban, fiókokban, szekrény tetején? Zsoltnak két szakértő érve van: egyrészt ezek az eszközök számos fokozottan veszélyes rákkeltő anyagot tartalmaznak: pl. kadmiumot, brómot, műanyagok égésgátlóit, berilliumot, higanyt. Ezek kezelése fokozott körültekintést igényel, mert a talajvízbe jutva igen  nagy károkat okoznak, közvetve az emberi szervezetbe is bekerülhetnek.
Másrészt kevesen tudják, de a kütyük anyagának 80-85% újrahasznosítható. Szakszerű begyűjtéssel és feldolgozással értékes fémek, nemesfémek, ritkaföldfémek  nyerhetőek ki belőlük, és újra fel is használhatóak. Így kevesebb hulladék kerül a lerakókra is.

Sőt így jön a megunt mobil kérdéséhez a bonobó, az afrikai veszélyeztetett majomfaj, amellyel az Electro-Coord honlapján is találkozhatunk. Egyedei a kelet-kongói területeken élnek, szerencsétlenségükre az élőhelyük tantál és koltán lelőhely is, ezek a nyersanyagok pedig fontos összetevői egy-egy készüléknek, ezért előszeretettel bányásszák (gyakran illegális gyermekmunkával). Az Electro-Coord a Jane Goodall Intézettel közösen kampányol az afrikai majmok megmentéséért. „DOBJ EGY NAGYOT!” elnevezésű akciójuk a mobiltelefonok minél nagyobb arányú újrahasznosítását segíti elő, így támogatva a kongói nemzeti parkokat.

Az elektronikai hulladékok gyűjtéséről az Electro-Coord honlapján hasznos információkat találsz, a mobilgyűjtő akcióról pedig a Jane Goodall Intézet oldaláról és a videóból tájékozódhatsz.

2012. január
 

Kövess minket!