header

Műanyag

Műanyag

Beküldve: Szelektív hulladék.

 Miért kell rá odafigyelni?

A leggyakrabban szintetikus úton előállított műanyagok a legtöbb esetben már gyártásuk közben is szennyezik a környezetet. Készítésükhöz kőolajszármazékokra vagy növényi alapanyagokra van szükség. Előállításuk sok energiát igényel, emellett a sokféle adalékanyagot is felhaszálnak a gyártásukhoz, hogy stabilizátorokkal, lágyítószerekkel, töltő és erősító, színező adalékokkal, habosítókkal és égésgátlókkal alakítsák őket számtalan formájúra, keménységűre, sűrűségrűe, színűre, erősségűre. Gyártásuk emellett együtt jár mérgező melléktermékekkel is. Elsősorban élelmiszercsomagolásként hasznosítva veszélyeztetik az élelmiszerek tisztaságát, adalékjaik beleoldódhatnak a zsírok, savak hatására a velük csomagolt élelmiszerekbe. Emellett egyes formáiból (pl. a PVC) pedig akár a levegőn keresztül illanva is mérgezhetik a szervezetünket a bennük lévő káros anyagok.

Probléma az is, hogy rengeteg műanyagot használunk csomagolásra és a használati tágyainkban is. A kihajított műanyagok a lerakókra kerülve akár évmilliókon át foglalhatják a helyet nagy térfogatukkal, elégetve pedig rákkeltő, légutakat, idegrendszert, belső szerveket károsító mérgező toxinok szabadulnak fel belőlük.

Mire használjuk a műanyagokat?

Nézz szét magad körül! Jóformán mindenre. Csomagolásra, játékokhoz, használati eszközökhöz, ruhákhoz, elektronikai kütyükhöz. Műanyagban visszük haza a bevásárlás eredményeit, azokban tartjuk az ételeinket, bútorainkban is megtalálhatóak. A háztartási hulladék összetömegének 15%-a műanyag, legngyobb részt csomagolási hulladék. Például csak Magyarországon évente több mint egymilliárd petpalackot használunk fel összesen, de ennek csak a töredéke kerül szelektív gyűjtőbe.

Mit tehetünk vele?

Válasszunk olyan termékeket, amelyek természetes anyagból készültek, hiszen azok lebomlanak, míg egyes műanyagok akár évmilliókig foglalják majd a helyet a Földön. Vásárláskorválasszunk inkább textil szatyrot vagy kosarat, táskát a nylonhelyett, amit csak néhány percig használunk majd.

Ha nem tudjuk elkerülni a műanyagokat, használjuk őket újra, ha már eredei funkciójukat nem tudják betölteni. Például a petpalackból vagy a joghurtos pohárból is lehet ékszert készíteni, madarat etetni, ceruzatartót kreálni. A tetős (pl. jégkrémes) dobozokban tárolhatunk ételt vagy íróeszközt, de akár ezt is átalakíthatjuk valami egészen új dologgá.

Ha már nem tudunk mit kezdeni a műanyaggal, gyűjtsük szelektíven. A csomagolási műanyagoknak a sárga gyűjtőkonténerekben a helye. A műanyagok esetében is érdemes tájékozódni a helyi hulladékkezelőnél, hogy pontosan milyen típusokat gyűjtenek és hasznosítanak újra. Ha valamelyik típust (pl. a joghurtos, margarinos csészéket, csokipapírt) nem tudják feldolgozni, azokat mellőzzétek a vásárlások során, hogy ne kelljen a kukában kikötniük.

Mi készül a szelektíven gyűjtött műanyagokból?

Mivel különböző típusú hulladék műanyag különböző anyagok készítésére alkalmas, így külön külön vesszükőket sorra is.

Polietilén-tereftalát/PET (palackok anyaga) - pet palackok, ablakkeretek, textilek (pl. focimezekhez, bevásárló szatyrokhoz, bélés anyagok)
Polietilének/HDPE és LDPE (mosószeres, samponos flakonok, kannák és fóliák, zacskók) - csövek, dobozok, kukák, fóliák, zacskók
Polipropilén/PP (joghurtos, margarinos csészék, tejeszacskó, majonézes, mustáros flakon, műanyag edények, kulacsok) - autóalkatrészek, ipari alapanyagok
Polisztirol/PS (habszivacs, ételtálcák) - irodai eszközök, asztali alátétek, játékok, videókazetták

 


A menüpont létrehozását támogatta:
  Zöld Forrás Alap

Kövess minket!