header

Szelektív hulladékgyűjtés

Szelektálunk? Szelektálgatunk...

Beküldve: Szelektív hulladék.

Régóta terveztem ezt a cikket, de mindig bíztam benne, hogy nem lesz rá végül semmi szükség. Nem is kell megírnom, csak idő kérdése... Azt gondolom, hogy a szelektálás dolog már uncsi, túlhaladott, mindenki vágja, sőt már magasabb szintre lépett a többség (újrahasználat, 0 hulladék, stb.). De most már tényleg meg kell írnom, ki kell írnom magamból!

14 éve a Józsefvárosban élek, itt van az Aprólépés iroda is a kisszobában. Ez egy kis társasház, ahol mikor beköltöztem volt összesen kb. 44 fő, több pelenkás kisgyerek és 2 kuka. Két (2!) zöld, általános kuka. Hétfőnként zsúfolásig tele volt, de azon túl „elfértünk benne”. 
 
Kb. 8-10 éve lettek szelektív kukáink. Anno, volt aki ellene szavazott a közgyűlésen és mondta, hogy bojkottálni fogja azt, hogy ő legyen figyelmes azért, hogy másnak pénze legyen a szemetéből. Nehezen tudtuk meggyőzni (felesége az akkor még létezett környezetvédelmi minisztériumban dolgozott!), hogy nem tart semeddig a szelektálás és van társadalmi és nem csak egyéni haszna is a dolognak. Végül azzal az érvvel sikerült meggyőzni a lakótársak többségét a szavazáskor, hogy az eddigi két kuka helyett 1 lesz hagyományos és 2 szelektív (1 papír, 1 műanyag) és máris évi 60 000 Ft-t spórol a ház! No, ez nyerő volt. Egyből megszavazták. 
 
Az évek során tartottam oktatást a szelektálás módjáról (csoportost és egyénit), került a falra tacepao, installáció, sőt még palacknyomó is. Az új lakókat is felkerestem, egyfajta küldetésem volt, hogy menjen a szelektálás. Hogy jól csináljuk, ha már igényeltük a kukákat. Sajnos azonban még egy ilyen kis közösségben sem sikerült ezt (sem) elérnem. Volt, hogy egy leégett kaját találtam serpenyőstől a sárga kukában, máskor a megromlott tyúkleves került bele fazékkal együtt, az olajtól tocsogó pizzás doboz mindennapos. Azt sem tudtuk keresztülvinni, hogy „Tapossa laposra”, hiszen egyébként levegőt szállít a kocsi és hamar megtelik az edényzet. Odáig fajult a dolog, hogy a hulladékszállító cég büntetést is kilátásba helyezett, ha nem az kerül a kukákba, aminek kell. 
 
Az új lakók a legutóbbi közgyűlésen pedig követeltek még egy kukát, mert nem fér el a hulladék, azért dobálják be a papírosba. Továbbá akartak +1 sárga kukát. Meg is lett szavazva. Érveltem, magyaráztam, a zsebre is próbálva hatni (ami már egyszer bejött). A fiatal yuppik (dzsentrifikáció zajlik a térségben) esetében utóbbi sem hatott. 5 (öt!!!) kuka áll most egymás mellett szigorú rendben a kicsi házunkban, ahol a költözések miatt még kevesebben vagyunk. 5 lakás üres, a többiben összesen 25 fő él. És van öt kukánk, 250ezer hulladékszállítási díjunk, össze nem nyomott egyre több PET palackunk, bűzlő zöld kukánk és jellemzően üres kék… KÁR.
Mit nem csinálunk jól, hogy nem működnek a kampányok? 
Bármilyen ötletre nyitottak vagyunk!
 
Gutjahr Zsuzsanna, 2018 július

Kövess minket!