header

Élelmiszer

Élelmiszer

Beküldve: Hulladékmegelőzés.

Rengeteg pénzt költünk élelmiszerre. Még több energiába és vízbe kerül az alapanyagaik megtermelése. Mégis hetente akár kilónyi étel kerül a kukákba, ha nem vigyázunk. Pedig rengeteg családnak a világban, de még Magyarországon is sokaknak gondot jelent, hogy ne legyenek éhesek a gyerekek. Megmutatjuk, hogyan vigyázzunk mindannyian jobban a tápláló energiaforrásainkra!

A tízórai

Vigyél hazait! - Vigyél az iskolába házi készítésű kekszet, sütit,  otthon összeállított szendvicset, házi szörpöt vagy teát! A bolti készételeknél ezek általában nem csak finomabbak, de sokkal kevesebb csomagolóanyag jár hozzájuk, így kevesebb szemét keletkezik, ha ezeket eszed-iszod!

Büfé vagy menza? - Ha reggel elaludt a család és nem volt idő a tízóraikészítésre, és a büféből kell a reggelit beszerezni, akkor is figyelj a csomagolásra is, és ne csak a csipszre és a csokira fájjon a fogad! Lehet, hogy a közeli gyorsétterem sültkrumplija elsőre vonzóbb, mint a menza főzeléke, de gondold végig, mielőtt az ebéd pénzt hamburgerre és kólára költöd, hogy a menza étrendje a te egészségedre koncentrálva lett összeállítva, másrészt a gyorsétteremben nem csak az ételre költöd a zsebpénzed, hanem rengeteg csábító csomagolást is kapsz érte, amit aztán nem lehet szelektíven gyűjteni, és ki kell dobni!

Használj többször használatos csomagolást! - zacskó, fólia, szalvéta és csak aztán a szendvics? Biztos, hogy kell ennyi csomagolás? Ezek rövid idő után a kukában kötnek ki! Kérj a szülinapodra egy sokáig használható kulacsot és uzsonnás dobozt! Az előbbi kiváltja a pillepalackot, utóbbi rekeszeiben pedig jól elfér a szendvics, a nass és a csümölcs is, viszont szükségtelen benne plusz anyagokba csomagolni! Ezek egyébként készülhetnek újrahasznosított műanyagból, ha ilyet találtok, válaszd azt! A textil szalvéta is sokszor használható, mosható, és sokkal egyedibb is, uzsonnás zsákot és palacktartó zsákot pedig otthon varrhattok közösen, ami szintén tartós és igazán dizájnos is lehet!

Vidd haza, töltsd újra! - Ha még nincs uzsonnás dobozod, zsákod, kulacsod, akkor sem kell a zacskót és a műanyagpalackot azonnal kidobni, ha egyik nap kiürült! Vidd haza, mert a holnapi tízórainak még tökéletes, ha nem nagyon piszkos!

Mi legyen a maradékkal?

Tervezzetek előre, és nem lesz maradék! - Ha hetente előre megtervezitek, mi lesz a menü egy-egy napon, és annak megfelelően vásároltok, kevesebb lesz a maradék. Ráadásul a család minden tagja leadhatja a rendelést az akutális kedvenc ételére. :)

El is adományozhatod az ehető maradékot!

Nagytételben romlandó? - Azokból az ételekből nem érdemes az akciók ellenére sem bevásárolni, amik hamar megromlanak. Akkora mennyiséget felhalmozni, amit nem tudtok megenni, mire tönkremegy az étel, igen drága mulatság. Figyeljétek, mi meddig jó, és egyétek meg, ami hamarabb elromolhat. Segíthet, ha a hűtőszekrényben és a kamrapolcon okosan pakoltok. Kerüljenek szem elé a rövid szavatosságú dolgok!

Alkossatok új ételt a tegnapi ebédből! - Ha már uncsi az előző napi maradék, turbózzátok fel. A zöldségköretekből készülhet zöldségropogós (olyan, mint a fasirt, csak zöldségből van), a pörköltmaradék kerülhet akár pizzára is, a klasszikus paprikás krumpliból krumplis kocka receptjét pedig mindenki ismeri. Készülhet még pástétom, szendvicskrém vagy akár sütemény is egy-egy maradékból. Legyetek kreatívak!

 


A menüpont létrehozását támogatta:
  Zöld Forrás Alap

Kövess minket!