header

Zöld közlekedés

Két kerékkel az erdőben is!

Beküldve: Zöld közlekedés.

altSzeretsz biciklizni? Próbáltad már az erdei biciklitúrát? Itt a jó idő, vedd elő a kerékpárt! Csábítsd el a családod, hogy mindannyian a saját bőrötökön érezzétek, mennyire klassz az erdő, a hegy, a mozgás pihentető öröme! Mindenképp pattanjatok bringára, és tekeregjetek a tisztább környezetért! 

László Jánossal, a Magyar Kerékpárosklub vezetőjével beszélgetett riporterünk a biciklizés szépségeiről, fontosságáról. Hallgasd meg májusi adásunkat, amelyben beszámol vértesi biciklis kalandjáról a mókussal és a dzsipes erdésszel!

A lejátszás gombra kattintva hallgathatod meg a májusi adást:

 {saudioplayer}10.mp3{/saudioplayer}

„A gyerekek imádnak biciklizni!” – mondja a tapasztalt kerekező. De a szülők sajnos annyira féltik és tiltják őket a balesetektől, a piszoktól, hogy aztán a gyerkőcök is elhiszik, hogy kényelmesebb a bicaj nélküli élet! „Ne hagyjátok magatokat lebeszélni! Igenis menjetek el biciklizni, vigyétek el a szüleiteket!” – üzeni László János, aki maga is nagy bringás, szabadidejében lelkes erdőben kerékpározó.

A Kerékpárosklub vezetője az aktív pihenés híve! A televízió előtt gunnyasztva nem lehet igazán kikapcsolódni, de a természetben sportolva, sétálva, biciklizve jobban kitisztul az ember feje, erősödik a teste, az egészsége. Szerencsére azt látja tapasztalt bringatúrásként, hogy az erdőben mostanában egyre többen vannak már a fiatalok is, akik láthatóan hasonlóan gondolkodnak.

alt

A bicajozás pedig nem csak nekünk jó, de a környezetet is védi! Ha kerékpárra ülsz, már vigyázol a természetre, hiszen nem autózol, nem buszozol, nem használsz olyan eszközöket, amelyek káros anyagokat bocsátanak ki. Ha nem csak suliba, de kirándulni is biciklivel mész, közeli kapcsolatba kerülsz az erdővel, a heggyel, megszereted, és belülről érzed, hogy a szemetelés mennyire elcsúfítja a természetes élővilágot. A biciklis biztosan nem fogja eldobni a koszos zsebkendőjét sem az erdőben, sőt azt is meggondolja, hogy a banánhéj – ami egyébként lebomlik magától – jó helyen marad-e a hegyen. László János mesél egy Ausztriában működő mozgalomról, amelynek jelmondata: „Ne hagyd a hegyen a szemeted!”. Az osztrák gyerekek között is népszerű program célja annak tudatosítása, hogy ha kirándulsz, a szendvicsed csomagolását akkor se dobd ki a természetben, ha van is szemeteskuka a turistaházban. Ugyanis azt a szemetet mi felvisszük, de valaminek le is kell onnan hoznia, és a hulladékszállító jármű sokkal károsabb hatással van a természetre, mint amennyi kellemetlenséggel nekünk jár, hogy visszadugjuk a hátizsákba a szalvétacsomót, és le is sétáljunk vele.

Az erdei biciklizés népszerűségét növelhetné, ha lennének Magyarországon is kijelölt kerékpáros túraútvonalak, és nem kellene bringásként a turistaösvényeket használni. Ezáltal tényleges tapasztalatok alapján az egyszervolt erdész vélekedése is megváltozna a kerekezés természetre gyakorolt káros hatásáról. Hiszen, ha a fák között tekerőt szúrósan kérdőre vonó erdész a mókust faggatná inkább, mi a zavaróbb, a bicajozó  vagy az ő terepjárója, gondolhatjuk, hogyan válaszolna az erdő lakója…

A Magyar Kerékpárosklub Győrtől Szegedig országszerte jelen lévő munkatársai iskolai programokon segítenek felderíteni a kerékpározás rejtelmeit, szervezett túráikon is bárki kipróbálhatja magát ebben a környezetbarát sportban. Honlapjukon programjaik mellett megtalálhatod Kisokos című kiadványukat is, amelyben minden információt megtalálsz, hogyan válj kezdő bringásból tapasztalt kerekezővé a járművásárlástól, a körültekintő közlekedésig.

 2011. május

Kövess minket!