header

Zöld közlekedés

Tekerj a suliba!

Beküldve: Zöld közlekedés.

Drótszamár, canga, vasló, bicaj, bringa, bicikli, kerékpár! Mennyi név egy egyszerű közlekedési eszköznek! Neked van? Előkerült már a téli pihenő után? Szeretnél bringával suliba menni, ahogy a többiek, de a szüleid nem kimondottan támogatják az ötletet?  Ha kíváncsi vagy, hogyan veheted rá anyut, aput, hogy elengedjenek, és hogy ők is megbarátkozzanak a kerekezéssel, itt találod a segítséget!

 A városi légszennyezettségért legnagyobb részben a közlekedés során keletkező kipufogógáz a felelős. A káros anyagok pedig sok-sok súlyos betegséget okoznak gyereknek, felnőttnek egyaránt. Májusi riportunkból kiderül, mit tesz a Levegő Munkacsoport azért, hogy környezetkímélő közlekedési eszközöket használjunk. Katt!

{saudioplayer}09.mp3{/saudioplayer}

Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport munkatársa riporterünknek elmondta, azért, hogy a fiatalok egyre többen biciklizzenek, az önkormányzatok biztonságos kerékpárutak építésével, az iskolák pedig tárolók kialakításával tehetnek a legtöbbet. Így minden gyerek segíthet egy tisztább levegőjű várost, vidéket alakítani. Az autózás visszaszorításában fontos tényező az is, hogy a közlekedés szabályozása, a KRESZ védje a biciklisek érdekeit.

A Levegő Munkacsoporton keresztül hasznos információkhoz juthat kicsi és nagy a közlekedés légszennyezési és zajszennyezési hatásairól, kampányaik során pedig praktikus ötletekkel buzdítják a közlekedőket a tömegközlekedésre, a bringázásra és a sétára. Soha ne felejtsük el, hogy csak akkor autózzunk, ha elkerülhetetlenül szükséges!  

Gondoltad volna, hogy ha minden gyereket autóval vinnének iskolába az országban, naponta több millió tonna széndioxid jutna a levegőbe a kipufogókból? Ha a suliba nem autóval visznek, hanem vaslovon tekersz, mindezt elkerülheted. Ezen kívül magabiztosan elsajátíthatod a közlekedés rejtelmeit, fejlődik a tájékozódási képességed, amely nagy előnyt jelenthet a későbbi életed során, más területeken is. Biztosan nem fogsz elveszni! Ráadásul a bringázás remek edzőprogram, amire nem is kell külön időt és pénzt áldoznod, így több marad másra. Ugye te sem szeretsz betegeskedni? Ha biciklizel, azt is elkerülheted, mert nem csak edzettebb, de egészségesebb is leszel, kevesebbet kell gyógyszerre, orvosra költeni, így mindenki jól jár!

Vedd rá a szüleidet is, hogy bringázzanak, csábítsd el őket rendszeresen biciklitúrázni, kirándulni! Egy emlékezetes hétvégi kirándulás hatására, ők is be fogják látni, milyen hasznos, praktikus közlekedési forma a kerékpározás. Sok helyre különben is gyorsabban eljuthatunk a drótszamár hátán, mint négykerékű, benzinmeghajtású lóerővel, így a dugóban sem kell morcoskodni. Bringával mosolyogva, fitten és egészségesen lehet apró lépéseket tenni a tisztább levegőért!

 Levegő Munkacsoport honlapja, ahol megtalálod közlekedési kampányuk kiadványát is!

Bringás programok, ahova elmehet az egész család: http://www.kirandulunk.hu/programok/kerekparos-programok

2011. május

Kövess minket!