header

Zöld közlekedés

Lassan járj, tovább élsz!

Beküldve: Zöld közlekedés.

Kicsit viccesebb így a közmondás, de ha jól belegondolunk a mai rohanó világban állandóan kapkodunk, sietünk nem nagyon tudunk egymásra figyelni. Közlekedni bizony sokszor stresszel jár, és még az egészségünkre is rámehet. Gondolom te is sietsz minden reggel az iskolába, nehogy lemaradj valamiről. :)
Szekérrel manapság már igen kevesen járnak Magyarországon, úgy mint a képen. De közlekedni a szóban érdemes a "köz" szótag jelentésére összpontosítani, és rögvest megértjük, hogy ez pedig élvezetes lenne. Miért?
Mert közösen utazni sokkal jobb, mint egyedül. Nem csak azért mert ismerkedni lehet, hanem azért is, mert a tömegközlekedés használatával egy főre vetítve kevesebb kipufogógáz kerül a levegőbe, mintha egyenként vinnének minket a suliba reggel. Ez jó a Földnek, az embereknek és a növényeknek egyaránt. Tovább él a bolygónk, és ezáltal mi is. Persze, ha valakinek a szülője ráér reggel, akkor az is jobb megoldás, ha elvisszük a közelben lakó osztálytársainkat is a suliig. Ez a telekocsi. Kicsi szervezéssel nagyon sok energiát lehet így spórolni.
 
Egy jó kis séta sem árt, ha közel van az iskola. A friss levegőben mozgással, ha az egészségünk rendben van, akkor a "továbbélés" garantált. A bringát csak tavasztól őszig ajánlanám, most nem ebben a hidegben, mert az izületeinknek nem tesz jót. Nagyon cidriztem én is tegnap, amíg a boltba eljutottam. Bár, aki igazán jól felöltözik (kesztyű, térdvédő, sál) annak nem árthat meg egy kis mínusz. Sőt az ilyen hideg téli napokon, ha van egy kis ideje apának, elő lehet készíteni a kerékpárunkat tavaszra. Rendbe rakni a hibáit, bezsírozni a forgóalkatrészeket, beállítgatni, ami beállítandó, hogy mihelyt kisüt a nap, máris használni tudjuk.
 
Körülbelül két és fél milliárd gyerek indul minden reggel iskolába az egész világon. Nagyon nem mindegy, hogy ez mekkora környezetterheléssel jár. Javaslom, ha nem is lassan, de mindenképpen átgondoltan, a Földünk hosszútávú érdekeit szem előtt tartva szervezzük meg a közlekedésünket, hogy ezzel mi is tegyünk egy apró lépést a környezetünkért.
 
S különben is, a közlekedés egy jó kis társasjáték!
 
2012. december 

Kövess minket!