header

Zöld közlekedés

Ha utazni vágysz, keresd Oszkárt!

Beküldve: Zöld közlekedés.

Ismered Oszkárt? Na, nem a nagydumás ajakoshalra gondolunk a Cápamese Bálnamosójából. Oszkár egy szuper kezdeményezés, mely néhány (abban az időben még) egyetemista fejéből pattant ki néhány éve, majd rövid időn belül országos ismertségre tett szert a gyorsan, olcsóbban és környezettudatosan utazni vágyók között.

Ha szüleiddel utaznátok valahova, de nincs éppen busz az adott helyre és időpontban, mindenképp vessetek egy pillantást a www.oszkar.com-ra, hátha találtok egy épp úticélotok felé tartó autóst, akihez csatlakozhattok utasként. Mi is ez az oldal?

{saudioplayer}47.mp3{/saudioplayer}

Ma már egyre inkább háttérbe szorul a fiatalok között a hagyományos stoppolás. Viszont elterjedőben van helyette egy új közlekedési mód: a telekocsizás.

Az Oszkár fuvarszervező portál egyik ötletgazdája Prácser Attila mesél nekünk a telekocsizás előnyeiről, a szervezés folyamatáról.

Hogyan is működik a telekocsizás?

Az útnak indulók ellátogatnak az Oszkár honlapjára, ott kereshetnek a nekik megfelelő úticélra és időpontra, illetve ha ők autóval indulnak, kereshetnek utast, a járműre vágyók pedig autóst. Általában akad valaki, aki abban az irányba, amerre menni szeretnénk, épp útitársakat keres.

A honlapon fel lehet venni a kapcsolatot a számunkra megfelelő utazást meghirdető felhasználóval. Így meg tudjátok beszélni az utazás feltételeit, és indulhat is a menet. Az utas előre megnézheti a sofőr fényképét, az autója rendszámát, a már vele együtt utazók véleményét. Tehát nem egy teljesen ismeretlen kocsiba egy vadidegen ember mellé kell beülnie, hanem már rendelkezhetsz bizonyos előinformációkkal. Ugyanez igaz, ha az autósként keresel utast, hiszen mindenki egyéni profillal rendelkezik ezen az egyedi közösségioldalon.

Az együtt utazás ad egyfajta biztonságot is, és olcsóbb, ha megosztjátok a költségeket. Emellett lényegesen környezetbarátabb is, mint amikor majdnem üres autók futkároznak az utakon.

Egy autó ilyenkor egy utazásnyi benzinnel nem egy utast szállít, hanem ha tele van, akkor négyet vagy ötöt. Így az utazás során elhasznált üzemanyag mennyisége fejenként negyedére, ötödére csökken. Ráadásul minél többen telekocsiznak, annál kisebb eséllyel alakulnak ki közlekedési dugók is, így gyorsabban lehet haladni is. Képzeld, vannak olyan helyek a világon, ahol a kettő vagy több utast szállító autóknak külön sávot építenek, hogy könnyebben közlekedhessenek.

Gyerekek, fiatalok is szervezhetnek telekocsis utazást. Különleges eseményekre, helyszínre való készülődés kapcsán szerveződnek általában ilyen fuvarok. Lehet ez egy nyári fesztivál, de hétköznapokon akár a reggeli iskolába járás is megoldható így. Csak egy kis szervezés kell hozzá.

Ha a környékbeli gyerekekkel együtt autóztok a suliba, nem csak a környezetet véditek. A szüleiteknek például kevesebbet kell az üzemanyagra költeniük. Emellett ez időtakarékos módszer is, hiszen az apukák, anyukák a fuvarozási feladatot is feloszthatják egymás között, így nem kell minden reggel iskolába vinniük a gyerekeket.

Hogy miért pont Oszkár a honlap neve? Attiláék fejéből még az egyetemi éveik alatt pattant ki az ötlet, hogy létrehozzák az "Online Személyfuvar Közvetítő Rendszer"t, vagyis Oszkárt. Először az egyetemista társaikkal közös hazautazásra fejlesztették ki, hogy ne kelljen mindig mindenkit körbetelefonálni, ki, mikor, hová és mivel utazik. Létrehoztak egy közös felületet, ahová mindenki beírta, mikor indul, hány személyt tud vinni. A projekt az egyetem kari, és az országos tudományos diákköri versenyét is megnyerte a szekciójában!

A rendszer lassan kinőtte magát az ismeretségi körből. Jelenleg több mint 45 ezren használják, országos ismertségre tett szert. Manapság inkább az autós hirdetésekből van több az oldalon. Az utasok nem hirdetnek annyira, hanem szívesebben böngésznek a hirdetések között. Ha pedig találnak a számukra megfelelő utat, akkor felveszik a kapcsolatot az úticéljuknak megfelelő irányba induló autóssal.

Szervezzetek ti is iskolába járáshoz telekocsit!

Hasznos linkek, ahol érdekességet találsz a környezetbarát közlekedésről:
Tekerj a suliba! - korábbi rádióműsorunk

2013. január

Kövess minket!