header

Zöld közlekedés

Bringára fel!

Beküldve: Zöld közlekedés.

altBár még tél van, mégis sokan járunk kerékpárral iskolába, munkahelyre. Hogy miért jó a bringások csapatába tartozni, arról Kesztyűsné Szemes Anna, támogatónk, a Hauser munkatársa mesél nekünk.

{saudioplayer}48.mp3{/saudioplayer}

Ha bicajozunk: szabadban vagyunk, mozgunk, s ha még a családunkat is beszervezzük, akkor igazán nagy élményeket szerezhetünk, együtt kirándulhatunk.

Anna ausztriai utazásai során érdekes dologra lett figyelmes: a kerékpárutakon gyakran három generáció is együtt tekert: nagyszülők, szülők, unokák! Milyen jó ötlet! Mikor kerékpároztál utoljára a nagyszüleiddel? Vagy akár a szüleiddel? Ha kitavaszodik, hívd meg őket egy közös kerékpárútra! Nem kell messzire menni, elegendő, ha a közeli kirándulóhelyig tekertek el, ott egy jót teáztok, majd irány haza. Biztosan lesz miről mesélni, hiszen egy utazáson annyi minden történik! Szerencsére most már nálunk is egyre több kerékpárút van, nem kell az autóúton haladni.alt

Ha egyébként autóval, vagy tömegközlekedéssel jársz iskolába, a kerékpározással megtakaríthatod a benzin vagy a bérlet árát. Annak idején, amikor a Kerékpáros Klub meghirdette a Bringázz munkába! kampányt, a Hauser dolgozói lelkesen részt vettek benne. Két tavaszi fordulót is megnyertek, megesett, hogy tíz dolgozó közül hét inkább kerékpárral járt munkába, mint autóval.

Anna sokkal jobban szeret kerékpárral járni munkába. Ha bringával teszi meg az otthona és a cég közötti 10km-es távot, sokkal nyugodtabb, több kellemes élmény éri útközben, mintha az autóban ücsörögne.

Bringázz suliba! Persze nem mindegy, milyen távolságból utazol, de ha teheted, akkor válaszd inkább a kétkerekűt!

Amire télen ügyelned kell: öltözz fel rendesen! Védd a mellkasod és a térdeid jobban a hidegtől, hiszen azokat fújja leginkább a menetszél. Ha a nyakadba tekert sál vagy kendőt végét előrehúzod a mellkasodra, félig meg is oldottad a problémát, a térdeidet pedig vastag kötött térdvédővel óvhatod leginkább az átfázástól. Arra is ügyelj azonban, nehogy túlöltözz, hiszen mozgás közben sokkal jobban kimelegedsz. Ami viszont télen-nyáron kötelező, az a sisak! Mielőtt bringára ülsz, mindenképp tedd a fejedre! Télen sokkal nagyobb a csúszásveszély, különösen, ha reggel még fagy is. Erre mindenképp nagyon ügyelj, óvatosan fékezz, ne engedj meg magadnak nagyobb sebességet a csábító lejtőn! 

Ha pedig már akkora a hó, hogy hólánc nélkül :) el sem tudnál indulni, akkor itt az ideje a kerékpár nagykarbantartásának. 

Fékek ellenőrzése, váltó beállítása, olajozás – nem olyan nagy ügy, barkácsoló kedvű édesapád segítségével magad is meg tudod csinálni. Ha otthon nem tudjátok megoldani, érdemes felkeresni egy szervizt, ahol mindezt némi ellenszolgáltatás fejében elvégzik a mesterek.

Azoknak, akiket már elkapott a kerékpár-láz: a terep kerékpározáshoz mountain-bike típusú kerékpárt érdemes beszerezni, a hosszabb túrákhoz trekking kerékpárt. Ha barkács-vénával is rendelkezel, akkor szerelj magadnak teljesen egyedi kerékpárt.
 
Bringára fel! 
 
Az alábbi linken tippeket kaphattok a téli bringázáshoz:

Kedvcsináló európai túrázáshoz

 
2013. január

Kövess minket!