header

Víztakarékos tippek

Takarékoskodj a vízzel

Beküldve: Vízcsökkentő.

Mit gondolsz, ivásra, tisztálkodásra, öntözésre és amire még kell, mennyi vizünk van? Kapaszkodj meg! Ha a Föld összes vize elférne egy vödörben, akkor a friss, rendelkezésünkre álló édesvíz egy kiskanálnyi lenne abból a nagy vödörből! Ugye, kíváncsi vagy, hogyan vigyázhatsz jobban a vízre?

Olvasd el alábbi összeállításunkat, s ha valamit netán kihagytunk, akkor ne habozz, egészítsd ki tippjeinket a saját ötleteddel! A cikk végén ajánlunk még érdekességeket a víztakarékosság témaköréből. Nézd meg azokat is! ;)

 1. A csapvíz Magyarországon kisebb területeket leszámítva kiváló minőségű. Bátran igyál csapvizet, hiszen míg ez a poharadba kerül, jóval kevesebb energia fogy el, mintha palackozott ásványvizet innál, aminek a csomagolásához arányaiban szintén nagy vízmennyiség elhasználására van szükség. 
 2. A lakásokban a melegvíz előállításához használjuk fel az összes energia több mint 10%-át! Nem mindegy, mennyit használunk belőle.
 3. Zuhanyzással legalább ötször kevesebb vizet használsz el, mintha egy teli kádban fürödnél. Mégis tiszta leszel egy gyors zuhannyal is.
 4. Zárd el a zuhanyt szappanozás, samponozás közben – a matrózok is így csinálják!
 5. Ha néha a fürdőkádban van kedved kicsit ejtőzni, akkor használjátok újra a fürdővizet. Beleönthetitek a mosógépbe, használhatjátok felmosásra vagy a wc leöblítésére is tökéletes, ha néhány vödörrel félre tesztek.
 6. A fogmosópoharat nem csak a TV Macinak találták ki. Hasznos társ a víztakarékossághoz.
 7. A toalettben is érdemes résen lenned, hogy mennyi vizet engedsz le a kis- és nagydolgokkal. Egy-egy lehúzás akár tíz liter ivóvizet jelenthet.
 8. Vigyázz jobban a ruháidra. Ha kevesebbet kell mosni, kevesebb vizet használtok! A mosógépet pedig érdemes teletölteni.
 9. Ha környezetbarát tisztálkodó- és tisztítószereket használtok otthon mosakodáshoz, tisztításhoz, tisztább marad a lefolyó víz. Ez jobb a vízi élőlényeknek, és tisztítani is könnyebb a szennyvizet.
 10. Ha megtehetitek, érdemes összegyűjteni az esővizet. Használható öntözésre, a lakás tisztántartására, mosásra, sőt tisztálkodásra is, így mindezekhez kevesebb ivóvizet kell használni.
 11. Ha a zöldségeket, gyümölcsöket nem folyóvízben, hanem egy tálban mossátok meg, akkor ezt a mosóvizet még öntözésre tudjátok használni a szobanövényekre vagy a kertben.
 12. Egy csöpögő csap miatt egy hónap alatt akár egy fürdőkádnyi víz is elfolyhat. Sokkal kevesebbe kerül megjavíttatni.
 13. Ne dobj szemetet az élővizekbe! Soha ne önts mérget, vegyszert a lefolyóba, patakba, tóba, folyóba. Ez nem csak a halaknak, rákoknak, békáknak, madaraknak rossz, de települések kincset érő ivóvizébe is belepiszkíthatsz!
 14. Ha nem figyelsz, akkor is pazarlod a vizet, amikor nem is gondolnád. Az ételeid, a ruháid, a könyveid, sőt még a számítógéped előállításához is rengeteg vízre van szükség. Ha figyeltek arra, hogy a tényleg szükséges dolgokat vásároljátok meg, azzal is vizet spóroltok.

Hasznos oldalak, rádióműsoraink:

- Mennyi vizet használnak az afrikai gyerekek? - rádióműsor
- Testápolás természetesen - rádióműsor
- Hogy vigyáz a vízre egy vízilabdabajnok? - rádióműsor
- Ha már a szamár sem issza meg - rádióműsor

Támogató: Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja

Kövess minket!