header

Művészetek

Papírmerítés otthon

Beküldve: Művészetek.

A technika tantárgynál olvashatsz a papír előállításának ipari módjáról, most pedig megismerkedhetsz egy hagyományos eljárással, a papírmerítéssel. Ennek a leírásnak a segítségével otthon is kipróbálhatod, hogyan készülhet hulladék papírból dísztárgy, kedves ajándék, például egyedi könyvjelző, képeslap, levélpapír, meghívó, falikép vagy füzetborító.

Amire szükséged lesz:

Felesleges tojástartó dobozok (fehér vagy színes)
Víz
Tál, lavór
Turmix gép (nem feltétlenül szükséges)
Fa keret
Sűrű szövésű szúnyogháló vagy drótháló
Vastagabb filclap (ha ez nincs otthon, megteszi a törölköző is egy finomabb szövésű törlőruhával leterítve)
Sodrófa a víz kipréseléséhez

Amit csinálnod kell lépésről lépésre:

A tojástartókat tépkedd apró darabokra! Tedd a papírfecniket egy lavórba vagy tálba, (célszerű színenként, így hasonló színű papírt kapsz majd ahhoz, amilyen a doboz volt). Önts rá annyi vizet, hogy jól ellepje a papírt! Hagyd ázni egy napig, míg a papír szétmállik! Akkor jó, ha már finom pépes anyaggá vált a vizes papír. Ha magától nem ázik szét eléggé, akkor turmixgépbe pakolva a masszát, jó sok vízzel összeturmixolhatod. (Ehhez a feladathoz mindenképp kérj segítséget a felnőttektől!) Ezzel készen is van az alapanyag.

A papírmerítéshez szükség van egy szitára is, amivel a pépből lapokat lehet meríteni. Ehhez is kérj segítséget felnőttektől! A keretre feszesen szögeljétek rá, vagy tűzőgéppel erősítsétek a műanyag  vagy a dróthálót. Kész is a szita! (Ha van kéznél még egy azonos méretű keret, akkor egészen profi merítőszitád lehet, de erről majd később!)

Most már csak ki kell teríteni az asztalra a filclapot, erre kell majd ráfektetni a kimerített lapokat, és kezdődhet is a merítés!

Fogd a szitát úgy, hogy a keret lefelé nézzen, a háló pedig felül legyen. (Ha van még egy keret, akkor azt illeszd a hálóhoz, így a felső keretbe meríted majd a papírt, aminek így szabályosabb formája lesz) Függőlegesen mártsd bele a pépbe a szitádat, majd fordítsd vízszintesbe, és enyhén rázogasd meg még a lében, hogy egyenletes vastagságban borítsa a papír a hálót. Ezután – még mindig vízszintesen – emeld ki a keretet, hagyd lecsorogni róla a felesleges vizet. Ha a víz kicsurgott, emeld le a felső keretet, és a szitáról egy gyors mozdulattal borítsd rá a kiterített filclapra (az is jó, ha egy törülközőre terítesz egy konyharuhát, és arra borítod a merítést). Nyomkodd le erősen, hogy a papír a textilhez tapadjon és leváljon a szitáról. Emeld le a hálós keretet óvatosan, majd fektess a textilre fektetett vizes merítékre újabb filclapot (vagy először egy konyharuhát arra pedig egy újabb törülközőt.) Ezután a sodrófával nyomkodd ki a vizet a papírból, mintha tésztát nyújtanál. Így a papír már leválik a textilről, és száríthatod is fektetve konyharuhán vagy papírlap között.

A megszáradt papírt díszítheted, kivághatod, hajtogathatod, ahogy kedved tartja.

Néhány ötlet, hogyan tedd még egyedibbé papírjaidat:

A pépet színezheted különböző színű textilfestékkel, ételfestékkel, akár temperával is, de a legkörnyezetbarátabb megoldás, növényi festékeket (teát, kávét, hagymahéj leforrázott levét, céklalevet) használsz.  Különböző vastagságú papírokat kísérletezhetsz ki, ha különböző arányban hígítod vízzel a papírpépet merítés előtt. Kipróbálhatod, hogy lenyomott leveleket vagy formára kanyarított vékony fonalakat teszel a lecsöpögtetett merítésre, és még egyszer belemerítesz préselés előtt a pépbe. Az így készített papír anyagában is egyedi díszes lesz.

Ezen a videón pedig megnézheted, hogyan merít egy profi kézműves papírkészítő!

 

Kövess minket!