header

Művészetek

Mostan színes ceruzákkal álmodom

Beküldve: Művészetek.

Van otthon ceruzád? Szerinted mi lehet benne? S miért ír az egyik jobban, miért karcol a másik? Melyik szín a kedvenced

Most ezekre a kérdésekre keressük a választ, tarts velünk, és azt is megtudod, milyen a környezetbarát cerka.

A ceruza már az ókori görögök számára ismert volt, persze nem a mai formájában. Ők még vékony ólomlemezeket használtak a rajzoláshoz, hiszen a puha fém viszonylag könnyen nyomot hagyott a pergamenen. Később, hogy könnyebben írhassanak, ólomdrótot készítettek, amit fába foglaltak.

Az ólmot lassanként kiváltotta az ón. Ez a fém is puha, így fafoglalatba ágyazták, úgy írtak vele. Biztosan hallottátok már az irón kifejezést, az író ón összevonásából keletkezett.

A fémek helyett később a szén egyik allotróp módosulata, a grafit váltotta fel, ami könnyebben hozzáférhető volt. Ez az anyag tiszta formában is megjelenik a természetben, tehát bányászható, emellett szép fémes fénye van, s olyan szerkezete, melynek köszönhetően könnyedén nyomot hagy. (A szén másik allotróp módosulatával legfeljebb össze-vissza karcolhatnánk a papírt, annyira kemény. Emiatt egészen más célokra használatos, ritkasága miatt nagyon drága: a gyémántból ékköveket, speciális fúrófejeket készítenek többek között.)

Mi történik, ha az írószerszámot a papírra tesszük? Nagyon egyszerű: az írószer lágy anyagának részecskéi rátapadnak az alapként használt papírra, ezért lassan elfogy az írásra alkalmas anyag.

Az első igazi ceruzát (amilyet ma is használunk) egy francia felhasználónak köszönhetjük. Conté volt az, aki 1795-ben szabadalmaztatta találmányát, mely szerint finomra őrölt grafitporhoz adott mennyiségű iszapolt agyagot kevert, majd bizonyos hőfokokon kiégette. Így többféle keménységű grafitceruzát tudott előállítani. Ma már akár húsz keménységi fokozatot is létre tudnak hozni, az alapanyagok rendkívül finomra őrlésének és az égetési hőmérséklet precíz beállíthatóságának köszönhetően. (9H-tól a 9B-ig; H – hard - keményet, B – black - feketét jelent.)

A grafit szürkesége után lépjünk a színek birodalmába: neked melyik a kedvenc színed?

A színesceruzák színes, írásra alkalmas „bele” szerves és szervetlen pigmentek, valamint kaolin, kréta és zsíremulziók, viaszok keveréke. Az általunk is használt, egyszerű színes ceruzák általában paraffinból, színes festékanyagokból, kaolinból, krétából, valamint növényi eredetű ragasztóanyagokból készülnek. Ezeket összeolvasztják, összekeverik, majd a megformázott ceruzabelet fa formákba helyezik. Ezen a rövid videón a bélanyag elkészítését láthatod:

 

Bár a gyerekeknek szánt ceruzák elvileg határértéken túl már nem tartalmazhatnak egészségre káros anyagokat, azért inkább szokj le a ceruza végének a rágcsálásáról, hiszen sosem lehet tudni…

No, és milyen a környezetbarát ceruza?

- Lehetőleg legyen hazai gyártmány vagy minél közelebbi országból származzon, hiszen ha sokat kell utaztatni, annak a rajzeszköznek nagy lesz a lábnyoma.
- A ceruza legyen inkább fából mint műanyagból, mert a fa legalább elbomlik. Van már olyan ceruzacsomag, amelyet fenntartható faanyagból készítenek. Nézd meg a csomagolást!
- Válassz lakkozatlan ceruzákat, hiszen az írószer külsejére kent színes festék megspórolásával vegyszert és energiát takarítanak meg a gyártók.
- Érdemes vigyázni a ceruzáinkra, nem csak azért, mert a jobb minőségű színesek nem olyan olcsóak, hanem azért is, hogy ne kelljen újabb és újabb csomagokkal terhelni a környezetet. A rosszabb minőségű ceruzák bele könnyen összetörik és használhatatlanná válik, ezért érdemes meggondolni, milyen csomagra ruházunk be.
- Inkább színesceruzát használj a rajzórákon, hiszen a filctollak, az alkoholos filcek és a zsírkréták is károsabbak az egészségre és a környezetre náluk. Hogy mi van bennük, arról a Humusz Egyesület készített már egy listát.
 
2013. január

Kövess minket!