header

Matematika

Egy kis hulladékmatek

Beküldve: Matematika.

 1. Számold meg, hány olyan dolog van a képen, ami veszélyes hulladéknak minősül!

 ***

 

2. 1 tonna alumínium újrahasznosítása 13 tonna széndioxid kibocsájtást akadályoz meg. 1 tonna újságpapír újrafelhasználása 2,5 tonna széndioxid megspórolása a légkörnek.

 

Az adatok alapján egészítsd ki a feladatot!

 

Ha megakadályozod 91 tonna széndioxid keletkezését, akkor újrahasznosítottál _____ tonna alumínium dobozt!

Ha te is és a barátod is újrahasznosít 4 tonna újságpapírt, megelőzitek _____ tonna széndioxid bekerülését a légközbe!

 

 ***

 

3. Az osztály elhatározta, hogy moziba megy, és megnézi az Otthonunk a Föld című filmet. 490 Ft egy mozijegy és 29-en járnak az osztályba. Mivel az osztálypénzt inkább a nyári kirándulásra fordítják, valahogyan elő kell teremteni a jegyek árát. Néhány bevásárlóközpontban mostanában a PET palackot darabonként 5 Ft-ért visszaváltják.

     

      Számold ki, hány ilyen műanyag üveg gyűjtésével jönne össze a mozizás ára! Fejenként hány palackot kellene összegyűjteni az osztály diákjainak?

(Ne feledjétek, hogy a PET palack magától a tudomány mai állása szerint évmilliók alatt bomlik le, az újrahasznosítás pedig örvendetes, de nagyon költséges. Csak akkor vásároljatok műanyag palackos termékeket, ha nincsen más lehetőség, és akkor mindenképpen gyűjtsétek szelektíven!)

 ***

 

4. Ha 1 m2-nyi fénymásolópapír 80 g. 1 tonna ugyanebből a papírból hány m2-t borítana be? 1 tonna papír előállításához 16 db fára van szükség. Mennyi  fa szükséges egy akkora papír előállításához a fenti fajtából, amekkora  Magyarország területe (kb. 93000 km2)?

Számold ki, hány fa felhasználásával lehetne akkora papírt készíteni, amely akkora területű, mint a település, ahol laksz!

***

 

5. A hazánkban forgalmazott csomagolóanyagok  24%-át a műanyagok teszik ki! Ha hetente kb. 1 kg a csomagoló anyagból származó hulladék fejenként, hány gramm ebből a műanyag?

(Magyarországon egyébként a lakosság évente megközelítőleg 300 ezer tonna műanyag hulladékot termel!)

 ***

 

6. Egy baráti társaság tagjai (Bence, Lili, Tamás, Zsófi) különböző mennyiségű papírt gyűjtöttek az iskolájuk által meghirdetett papírgyűjtés során. Bence több papírt gyűjtött, mint Lili. Tamás gyűjtötte a legkevesebbet, és Lili többet gyűjtött, mint Zsófi.

 

A fenti információk alapján írd be a következő táblázatba a megfelelő neveket!

Név

Gyűjtött papír mennyisége

 

98 kg


127 kg


69 kg


176 kg

 

 


 

Érdekes adatok, amikből ti is készíthettek gyakorló matekfeladatokat: http://vegyelvissza.hu/hirek/reszletek/109/visszavalthato/

 

(Megoldások:  1.  5; 2. 7, 20; 3. 2842 db összesen, fejenként 98 db palack; 4. 12500 m2, 744 000 t, 119 040 000 db fa; 5. 240 g; 6. Zsófi, Lili, Tamás, Bence

 

 

(feladatok ötlete: 1. 6.)

Kövess minket!