header

Matematika

Neked leesett már?

Beküldve: Matematika.

Csipp-csepp egy csepp, öt csepp meg tíz…. Csöpög a csap, folyik el a víz….

Mérted már, mennyi csöpög el így havonta? Ha nem, akkor itt az ideje, olvasd el az alábbi egyszerű módszert, amelynek eredményét alkalmazva a későbbiekben egy perc alatt meg tudod határozni épp mennyi ivóvizet engedsz le tök fölöslegesen a lefolyón.

  1. lépés: állapítsd meg egy csepp víz térfogatát

Ezt a következő módon teheted meg: fogj föl egy kis edénybe 50 csepp vizet, majd ennek pontosan mérd meg a térfogatát pl. egy pici orvosi fecskendő segítségével, vagy ha van otthon, akkor pipettával. A kapott térfogatértéket oszd el 50-nel, így megkapod egy csepp víz térfogatát cm3-ben. (Nekünk egy csepp víz térfogata 0,054 cm3 lett)

  1. lépés: egy percen keresztül számold a lehulló cseppeket, majd a kapott számot szorozd meg 43 200-zal (30 napos hónapban a percek száma). Így cm3-ben megkapod az egy hónapban elfolyó víz térfogatát.
  2. Ha literben többet mond el neked ez a szám, akkor oszd el a cm3-ben megkapott mennyiséget 1000-rel, így megkapod, hogy hány liter vizet pazaroltok el fölöslegesen.

Ezt pedig kétszer kell kifizetnetek: egyrészt a vízműveknek, másrészt a csatornázási műveknek.

Ha az összes magyarországi háztartásban (3 789 909 háztartás) háztartásonként egy csap csöpögne 50 csepp/perc sebességgel, akkor egy év alatt 5304660 m3 ivóvizet tékozolnánk el, ami egy 174m élhosszúságú kocka térfogatának felel meg és az összes magyarországi olimpiai úszómedencét megtölthetnénk vele legalább egyszer.

Kövess minket!