header

Biológia

Tartsuk melegen az orrunk

Beküldve: Biológia.

A hűvös idő beköszöntével egyre többször halljuk mind otthon, mind az iskolában, hogy: "öltözz fel rendesen, mert máskülönben megfázol!" Hogyan történhet meg az, hogy egyesek folyamatosan betegek, mások pedig rövidujjúban is hógolyózhatnak, mégsem "fáznak meg" – vagyis mégsem lesznek náthásak? Van egyáltalán köze a fázásnak a náthához? 

Környezetünkben több mint 200 féle náthavírus található. E vírusok az egészséges emberek 20%-nak orrából is kimutathatóak, vagyis annak ellenére, hogy ezek az emberek hordozzák a vírust, mégis egészségesek tudnak maradni. Vizsgálatokkal bebizonyították, hogy a lehűlt nyálkahártyákon sokkal jobban szaporodnak a vírusok. Ennek miértjére a Yale Egyetem kutatói adtak választ. Ők kezdetben arra gyanakodtak, hogy a lehűlt nyálkahártya hőmérsékletét jobban kedvelik a vírusok, ám későbbi kutatásaik másra világítottak rá. Rájöttek ugyanis, hogy a lehűlt nyálkahártyák immunválasza jóval gyengébb, mint a normál hőmérsékletűeké, így ez az állapot emiatt kedvez inkább a nemkívánatos kórokozók elszaporodásának! A nátha elleni küzdelem kulcsa tehát az erős immunrendszer!

Mit tegyünk, hogy elkerüljük ezt a kellemetlen, orrdugulással, orrfolyással, torokfájással járó betegséget? 

Igyekezzünk felerősíteni a szervezetünket!

  • Egészségünk alapja a helyes táplálkozás. Fogyasszunk sok vitamindús zöldséget és gyümölcsöt – részesítsük előnyben a helyben termetteket, sétáljunk egyet a termelői piacon.
  • Ne feledkezzünk meg a friss levegőn végzett kiadós testmozgásról sem: menjünk a barátainkkal hógolyózni, korcsolyázni, szánkózni! Öltözzünk melegen, rétegesen, hogy szükség esetén le tudjunk venni egy-egy réteget az izzadás elkerülése végett. A játékot követően ne várjuk meg, hogy kihűljön a testünk, hanem rögtön öltözzünk fel, vagy menjünk meleg helyre!
  • Egy forró fürdő csodákra képes! Ha átfagytunk, érdemes otthon beugorni egy kád jó meleg illatos vízbe. Keverjünk el kevés tejben vagy folyékony szappanban 2-3 csepp levendula illóolajat, ezzel illatosítsuk a fürdővizet. Nem csak a közérzetünk lesz jobb utána, de nagyobb eséllyel kerüljük el így a megbetegedést is.
  • Nagyon fontos még a rendszeres kéz- és arcmosás is, hiszen a vírusok mind az arcunkra, mind a kezünkre rákerülnek. Náthás emberrel lehetőleg ne puszizkodjunk!
  • Bátrabbak kipróbálhatják a sós vízzel történő orröblítést is: fél liter vízben forraljunk fel 4 gramm konyhasót. (Mindenképpen fel kell forralni az oldatot, nehogy valamilyen fertőzést okozó baktériumot, vírust vigyünk be!) Az így keletkezett oldatot hűtsük kézmelegre. Hajoljunk előre a mosdó felett és kissé tartsuk oldalra a fejünket. Csőrös edényből óvatosan csorgassuk egyik orrjáratunkba a langyos oldatot, miközben ezt hajtogatjuk hangosan kimondva: kakukk-kakukk.... majd miután a másik orrlyukon kifolyt, óvatosan fújjuk ki az orrunkat. Ismételjük meg a műveletet a másik orrlyukkal is.
  • Bevállalósabbak ezt mondogassák: két kék pap két képet kap.

És igen, mint ahogyan a címben is utaltunk rá: tartsuk melegen az orrunk :) Ha nagyon hideg van kinn, húzzuk a sálat az orrunk elé, hogy azzal is elősegítsük a belélegzett levegő hőmérsékletének emelését.

Ha mégis náthásak lettünk, akkor pihenjünk, adjunk magunknak időt a gyógyulásra! Ne menjünk iskolába megfertőzni a többieket!

Fotók: 1, 2

Kövess minket!