header

Aprólépés

Mindenhonnan ez folyik?

alt

Nyári hőségben gondoltátok már ti is, hogy mindent odaadnátok egy medencényi vízért? Tudjátok, hogy testünk kétharmadát is ez az anyag alkotja? Mindennek ellenére sok-sok olyan hely van a világon, ahol az ott élők számára nem természetes, hogy nyáron csobbanni lehet a strandon, vagy, hogy a csapból korlátlanul folyathatják zuhany közben a tiszta vizet. Erről beszélgettünk Gergely István pólókapussal.

A szünet előtti utolsó riportunkban a kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó számolt be itthoni és külföldi vizes élményiről, és arról, miért kell vigyázni a legnagyobb természetes kincsünkre! Hallgassátok meg!

{saudioplayer}12.mp3{/saudioplayer}

 Manapság a csapból is az folyik, hogy a vízzel takarékoskodni kell. Gergely István pólókapus számára nemcsak azért fontos ez, mivel neki a víz munkaeszköz, egy olyan közeg, amelyben az életének  jelentős részét tölti. Azt mondja, elég belegondolni abba a ténybe, hogy a víz a tisztaság jelképe, vagy, hogy a földfelszín 71 %-át borító víz teszi a Földet kék bolygóvá. Nyáron az emberek többsége is vízparti hűsölésre vágyik. Ez nem lehet tehát véletlen!

A vízilabdázók számára a víz tisztasága is elengedhetetlen, hiszen rengeteg időt töltenek a medencében. Tisztítás nélkül számos fertőzés, betegség hordozója lehetne a víz, így a pólósok régi barátja már a klór, amellyel az uszodák medencéinek tartalmát fertőtlenítik. Szerencsére az ő szervezetük már alkalmazkodott a tisztítószer jelenlétéhez, ezáltal valóban csupán az előnyös tisztító hatásával találkoznak ennek a vegyszernek.

altSportolóként Gergely István a világ számos szegletébe eljuthatott már csapatával, így saját bőrén tapasztalta meg, hogy itt, Magyarországon mennyire szerencsések vagyunk sok más vidékhez képest vízkészletünket figyelembevéve. Beavatott minket abba, hogy ő maga is érzékelte már számos pontján a bolygónak, milyen óriási kincs a víz egyes helyeken. Egy történetet is elmesélt, amely Izraelben esett meg vele: az uszodában zuhanyzás közben egy helyi idős úr elzárta mögötte a csapot, mondván szappanozás közben igazán feleslegesen folyatja magára a magyar pólós a drága vizet. Akkor ezt nem is értette azonnal, hiszen nálunk természetes, hogy a csapból korlátlanul engedhetjük magunkra a folyékony kincset, amiről azt gondoljuk, hogy ingyen van korlátlan mennyiségben. Mára már belátta, hogy a takarékosság jó példa bárki számára, és azáltal lehetünk igenis többek, ha vigyázunk arra, amiből egyre kevesebb van.

A pólókapus saját gyermekeit is a környezet megóvására neveli, otthon is odafigyelnek a víz pazarlásának megelőzésére. Szerinte például az ivóvizet locsolásra használni nem csak költséges tevékenység, de az összegyűjtött esővízzzel vagy a fúrt kutakból való öntözés sokkal környezettudatosabb gyakorlat is. Ajánlott egy, a gyerekek számára igen hasznos weboldalt is, ahol online játékokon keresztül lehet megismerni a környezettudatosságot. A Zöldi Ákos elnevezésű internetes fórum jó példa arra is, hogyan lehet a számítógépet igazán jó célra használni, miközben a játékosok értékes nyereményekkel is gazdagodhatnak.

 

2011. június

Kövess minket!