header

Testnevelés

Nem vész el, csak átalakul?

Beküldve: Testnevelés.

Gondoltál már arra, mi lesz azzal a mozgási energiával, amit tesiórán kiadsz magadból? Merthogy az energia nem vész el, csak átalakul. Az izmaid által termelt energia egy része a testedet dolgoztatja, egy része hővé alakul. De egy jelentős részét futás közben például a tornaterem padlója nyeli el.

Játszunk el a gondolattal, mi lenne, ha ezt az energiát megpróbálnánk felfogni. Vajon mire lehetne használni még azon túl, hogy te egészségesebb és erősebb legyél?

A világban számos példát láthattunk már arra, hogy az emberi test mozgási energiáját alakították át elektromos árammá. Elsősorban olyan helyzetekben volt ez hatékony, amikor sok ember egyszerre mozgott egy-egy helyszínen. Például a

Londoni Olimpia

alkalmából teszteltek az egyik metróállomáson egy olyan járdaszakaszt, amelynek a járólapjai alatt áramtermelő berendezés fogta fel és alakította át az arra járó tömeg lépéseinek energiáját. Így az olimpiai eseményekre érkező látogatók termelték a metróállomás világításához szükséges áramot.

A járólapokkal felfogható energiát máshol is hasznosítják már. Az Energy Floors nevű fejlesztést Európa több pontján alkalmazzák szórakozóhelyeken és plázákban is. A klubokban a vendége táncukkal, mozgásukkal képesek működtetni egy-egy hely nagy energiaigényű világítását. Ugyanezzel a technológiával a magyar fesztivállátogatók találkozhattak például a Balaton Soundon is. A plázákban szintén a tömegek mozgását használják ki. A vásárlók téblábolásából nyert energia szintén az épület üzemeltetését segíti.

Egy másik mozgásformát hasznosíthatnak egy koppenhágai négycsillagos szálloda vendégei. A Crown Plaza nevű hotelbe általában komoly üzletemberek járnak, akik egyébként is szívesen használják a szálló konditermét, így lelkesen segítenek be a hely energiaellátásába is. A feladat, hogy egy generátorral ellátott szobabringán tekerjenek addig, mígy 10 kWh energiát nem termelnek a pedálozással. Persze a szálloda nem várja, hogy ingyen segítsenek a vendégek az épület áramellátásában. Aki letekeri a szükséges kWh-t, az egy ingyenes ebédmeghívást kap jutalmul a hotel éttermébe. Egy átlagos erőben lévő látogató 15 percet dolgozik a kétkerekűn az ebédért, de az edzettebbek akár fele annyi idő alatt is letekerik a távot.

Ezen kívül van már több helyen olyan konditerem is, ahol a gépeken dolgozó vendégek a saját mozgásukkal az edzőterem világításához, az eszközök működéséhez szükséges energiát termelik meg. És van olyan fejlesztés is, amely a parkokba futni járó emberek segítségével a köztéri világítás áramellátásába segíthet be a jövőben.

Visszatérve a tesiórához. A világ mai állását látva nem kizárt, hogy eljön az idő, amikor a kötelező testnevelés nem csak nyűg lesz az iskolák és a tanulók számára, de a mozgási energiájuk árammáalakításával a suli épületének energiaellátásába is be tudnak segíteni a nebulók? Kíváncsian várjuk. :)

2013. január

Kövess minket!