header

Aprólépés

Vigyázz, kész… tűz!

altEz a házi feladat elsősorban nem Neked szól, hanem a szüleidnek. De Te is sokat tudsz segíteni, hogy ők jól oldják meg.

Az Ökológiai Intézet Alapítvány munkatársával F. Nagy Zsuzsannával beszélgettünk a közelgő tél legfontosabb megoldandó feladatáról, a fűtésről. Ha jól oldod meg a feladatot, több marad a családi kasszában, s ez remélhetőleg a zsebpénzeden is meglátszik majd!

{saudioplayer}42.mp3{/saudioplayer}

A lakossági energiafelhasználás kb. 60%-át a fűtés teszi ki. A fűtés terheli legjobban a családi kasszát, és a fűtésből származó károsanyag kibocsájtás a környezetet sem kíméli. Ezért nagyon fontos, hogy tegyünk meg mindent, ami tőlünk telik, hogy csökkentsük a fűtésre szánt energia mennyiségét, és így kíméljük szüleink pénztárcáját és a bolygót.

Be kell látnunk, hogy a póló-időszaknak vége, hiszen beköszöntött az ősz. Vele együtt a hideg borongós idő is. Kapd elő a hosszú ujjút és a kardigánt, vegyél magadra több réteg ruhát! Ha napközben meleged lesz, könnyedén meg tudsz egyesével szabadulni tőlük, és csak a hőmérsékletnek megfelelő mennyiségű öltözéket hagyhatsz magadon. A legjobb hőszigetelő a ruharétegek közötti levegő.

altAhogy közeleg a tél, és fordul egyre hidegebbre az idő, lassan nem elég, ha melegen öltözünk. Megkezdődött a fűtésszezon is. Hogy megőrizzük a szoba melegét, ragasszuk körül szigetelő csíkkal az ajtókat, ablakokat. Ezzel akár 10% fűtési költséget is megtakaríthatunk. Nem elhanyagolható a szellőztetés kérdése sem. Inkább gyakran, rövid ideig szellőztessünk, mint egyszer hosszan, így nem tudnak kihűlni a szoba, a falak. A jó agyműködéshez elengedhetetlen az oxigéndús, friss levegő, arról nem beszélve, hogy a szoba berendezéséből, padlójából, falából is folyamatos a légtérbe jutó szennyező anyagok áramlása, emellett a friss levegő kellemesebb hőérzetet eredményez.

Tanuláshoz a 20-21 fok az ideális. Ha már úgy érzed, fázol, mozogj egy kicsit, hogy felpezsdüljön a vérkeringésed, ezután a tanulás is jobban megy majd.

Érdekes és gazdaságos megoldás lehet a különböző légkollektorok használata. A légkollektor sötét színű csőhálózatában napsütésben felmelegszik a levegő, s a felfelé áramló meleget el lehet vezetni fűtés céljára. Ez persze kicsit bonyolultabb műszaki megoldásokat igényel, de egy ügyes barkácsoláshoz értő nagytesó vagy apuka segítségével magatok is készíthettek ilyet.

altNapközben, ha nem vagytok otthon, tekerjétek le fűtést 18 °C-ra. Teljesen fölösleges az üres lakást fűteni. Sokan 15-16°C-ra is visszaveszik a hőmérsékletet, annak függvényében, hogy mivel fűtenek.

Kiváló hőszigetelők még a vastag függönyök – természetesen behúzva – és a leengedett redőnyök is. Ha már nem süt be a nap a szobába, engedd le a redőnyt, őrizd meg a meleget!

A nyárra felragasztott fényvédő fóliát szereld le az ablakról, mert megakadályozza a napfény bejutását, így az nem tudja melegíteni a szoba levegőjét!

Te tudod, mivel fűtötök otthon? Elektromos árammal, fával, gázzal? Rá tudtok segíteni a fűtésre valami teljesen egyszerű, újabb beruházást nem igénylő módszerrel? Érdemes ezen elgondolkodni, hiszen a Ti pénztárcátokról van szó (emellett persze nem elhanyagolandó szempont, hogy a környezetet is kíméled minden egyes nem elégetett fahasábbal, vagy köbméter gázzal).

Kvízjátékunkból sok környezet- és pénztárcakímélő ötlettel gazdagodhatsz (nem csak) a fűtés terén!

Hasznos linkek:

2012. november

Kövess minket!