header

"Virtuális" életerő

Beküldve: Matematika.

Huszár Zita: A vízTalálkoztál már a VIRTUÁLIS VÍZ fogalmával? A fogalmat John Anthony Allan brit geográfus vezette be, hogy a víz alapvető értéke mellett felhívja a társadalom figyelmét arra, hogy a víz egyben alapvető alkotóelem is. Tehát az elnevezés azt a "háttérben" csordogáló vizet jelöli, ami például a pólód elkészítéséhez szükséges.

Mennyi vizet használnak fel hozzávetőlegesen néhány alapvető dolog előállításához? Mennyi vízbe öltözöl minden nap? mennyi vizet eszel meg? Kiszámítottad már valaha ezeket?

Cikkünkben ajánlunk néhány olyan oldalt is, ahol a különböző viszonyszámok összeadásával kiszámíthatod kérdéseinkre a választ.

Biztos akad otthon egy olyan kancsó, melybe 1 liter folyadékot tudsz tölteni. Legyen ez az alapmértékünk, ezt a legkönnyebb magunk elé képzelni.

Mennyi vízbe kerül? (Hozzávetőleges számok a videó alapján, de nem is a pontos mennyiség a lényeg, mert bárhogy nézzük, nagyon sok...)
- 1 átlagos európai család heti 140.000 liter vizet használ el.
- A 1,5 literes ásványvíz előállítása 3 liter vízbe kerül.
- 1 üveg tej előállítása 1100 liter vizet igényel.
- 1 farmernadrághoz 11.000 liter vízre van szükség
- 1 kg húshoz 15.000 liter víz kell.

Még több számadathoz, s ezek magyarázatához katt IDE és IDE. S egy igen szemléletes oldal a virtuális vízről: http://zoldklub.hu/wp-content/water/

Gondolj csak bele! A víztakarékossághoz nem csak az tartozik hozzá, hogy nem folyatod a vizet fogmosás közben, hogy perlátort használtok, hogy esővizet gyűjtötök stb., hanem az is, hogy annak tudatában vásárolsz, élsz, hogy minden téged körülvevő étel, ital, dolog előállításához vízre van szükség. Természetesen a felsorolt és más víztakarékossági praktikák nagyon fontosak, de ha igazán víztudatos szeretnél lenni, akkor például meggondolod, hogy tényleg szükséged van-e arra a sokadik pólóra, nadrágra... 
Ha közelebbről figyelemre vesszük, akkor természetesen az is a víztakarékos életmód része, hogy nem pazarolsz az étellel. Hiszen a gyümölcsök, zöldségek, tészták előállításához, termesztéséhez is vízre van szükségünk... És mitől lesz "vizes" a hús? Attól, hogy az állatok takarmányának termesztéséhez is vízre van szükség, maga az állat is sok vizet fogyaszt, míg feldolgozásra nem kerül...és még a feldolgozásához is vízre van szükség...

Nézd meg az alábbi videót, s ámulj, hogy mennyi, de mennyi vizet használunk mi, emberek. Nem kell megijedni, hogy angol nyelvű videó, a számok és a képek magukért beszélnek. Érdemes nyelvtudás nélkül is megnézned! Ha pedig tanulsz angolul, akkor rajta, így gyakorolhatod a nyelvet is! ;)

Most már dereng, hogy mennyire összetett a víztakarékosság kérdése?

Pár tipp, hogyan csökkentsd a vízlábnyomod:
- kevesebb ételt dobj ki.
- ha teheted, szezonális élelmiszert fogyassz.
- mérsékeld a húsfogyasztásod. Hallottál már a HÚSMENTES HÉTFŐRŐL? Egyszerű, hétfőn étkezz húsmentesen!
- ne vegyél vagy kérj a szüleidtől sok ruhát, ékszert, cipőt, játékot.
- figyelj oda, hogy a megvásárolni kívánt termék honnan származik. Válaszd a kevésbé vízhiányos területről származót.

Ne feledd, hogy egy apró lépés is több, mintha semmit sem tennél vízlábnyomod csökkentése érdekében!

2014. március

 

 

 

Kövess minket!