Támpontok a szezonális táplálkozáshoz
Az elfogyasztott táplálék hatása a szervezetünkre a civilizáció megjelenése óta ismert tény és mindnyájunk számára elfogadott összefüggés. A már klisévé vált „az leszel, amit megeszel” hippokratészi gondolat is evidenciának számít társadalmainkban. Globálisan gondolkodva viszont fordítottan is érvényes a megalapítás: a természeti környezetünk olyanná válik, amilyenné az életmódunk formálja azt.


Egy magyar ember ökológiai lábnyoma átlagosan 3,6 hektár (ha), amely nagyobb, mint a rendelkezésre álló biokapacitás: 2,7 ha/fő.(2008-as évi adat) Ennek döntő részét adja 1,63 gha-val a karbonlábnyom és 1,29 gha-val az élelmiszerlábnyom. A fogyasztás ökológiai lábnyoma kb. 0,9 gha-val haladja meg az ország biokapicítását, és kb. 2 Földre lenne szükség ahhoz, ha mindenki ugyanúgy akarna élni, ahogy mi élünk jelenleg Magyarországon.
Ahhoz, hogy szép és egészséges zöldséget termesszünk, fontos a növény igényeihez minél közelebb álló körülmények megteremtése. A jó kondícióban lévő növények immunrendszere erősebb, sokkal ellenállóbb a betegségekkel szemben. Ilyen, megbetegedéseket megelőző növényvédelmi módszerek pl. a termőhely helyes megválasztása, megfelelő tápanyag gazdálkodás, vetésforgó alkalmazása, egymást támogató növények társítása, helyi adottságokhoz alkalmazkodó fajták kiválasztása, vírusbetegségeket hordozó vektorok gyérítése, fertőzött növényi részek megsemmisítése, fertőzésmentes, egészséges talaj megteremtése, a kártevők természetes ellenségeinek felszaporítása. stb.
Honnan származik az étel, amit megeszünk? Ki termesztette az alapanyagokat, és milyen körülmények között? Mennyire van feldolgozva, mennyi adalékanyagot és mennyi tápanyagot tartalmaz? Egyre többen tesznek fel ezekhez hasonló kérdéseket maguknak. A globális élelmiszerrendszerek átlátása ma már gyakorlatilag lehetetlen feladat, de sokszor már akkor is nehézségekbe ütközünk, ha csak egy-egy terméknek vagy alapanyagnak a teljes életciklusát szeretnénk végigkövetni. Nézzünk meg néhány kihívást, amivel szembesülhetünk!
Hazai viszonylatban még nincsenek elérhető tanulmányok, alapos kutatások arról, hogy egy ökológiai gazdaságnak vajon milyen mértékű az ökológiai lábnyoma, mekkora lehet a környezeti terhelése, pedig érdekes volna kutatni a témában. Ahogyan az
A zöldségtermesztés sikeressége adott termesztési körülmények között nagymértékben függ a jó
Cikksorozatunk első fogalmi összefoglalójában írtunk az
O-Sense