header

Aprólépés

Szolidáris gazdálkodás Magosvölgy módra

1cikk frontCikksorozat indítunk az egészséges táplálkozás és a vegyszermentes gazdálkodás jegyében, ahol a közösség által támogatott gazdálkodás kerül a fókuszba. A sorozat különleges együttműködés keretében valósul meg, amelynek tagjai Nógrád megyei biogazdálkodók (Szanda, Bér, Terény településekről). A Magosvölgy Ökológiai Gazdaság a vezetője a konzorciumnak, két másik biogazdálkodó, valamint szervezetünk pedig tagjai a szövetségnek.

2017 óta tervezzük a közös programot, amit végül a VP6-16.9.1-17 Szolidáris gazdálkodás és közösség által támogatott mezőgazdaság című felhívásra adtunk be évekkel ezelőtt és meglepetésünkre 2020 őszén nyertessé nyilvánítottak bennünket. A gazdálkodók saját területüket fejlesztik (MagosVölgyben felállítanak egy 300m2 területű palántanavelő fóliasátort és beszerzésre kerül 120 db összecsukható rekesz. Őry Barna gazdaságában felállításra kerül 400m2 fóliasátor) és a gazdálkodók bértámogatásban részesülnek 2-2 munkavállaló tekintetében.

A szolidáris gazdálkodás célja, hogy a mezőgazdasági termelésbe való bevonás által a társadalmi felelősségvállalás tudatosítását erősítse tudásátadás és tapasztalatszerzés által. Mindezek a szempontok jelennek meg a 20 cikkből és 120 posztból álló sorozatunkban, amit 2021 márciusa és 2022 májusa között közlünk.

1cikk inA program keretében bemutatjuk Dezsenyné Boros Judit főpályázót (MagosVölgy), Őry Barnabás (Cserhát Biokert) és Keresztesiné Drevenka Orsolya biogazdálkodókat (SzandaSzögi Ökokert), látogatást teszünk a farmjukon. Gyakorlati tapasztalatok alapján adunk számot arról, hogyan zajlik a palántázás, honnan származnak a magok, miként készítik elő és kezelik a földeket, hogyan védekeznek a kártevők ellen, milyen típusú fajtákat választanak és miért éppen azokat. Négy alkalommal részt veszünk gazdaságlátogatáson is Terényben a zödségközösség tagokkal közösen. Cikkeket közlünk a bio- és fair trade termékek védjegyeiről, a fenntartható mezőgazdaságról, a komposztálásról, a különböző fogalmak jelentéséről.

A cikkeket az Aprólépés oldalon és blogon, a posztokat a Magosvölgy és az Apólépés FB oldalán közöljük, valamint hírlevélben hívjuk fel a figyelmet az eseményekre (Nyílt nap, gazdaságlátogatás, konzultációs alkalmak). Kérjük, hogy kövessék felületeinket! 

A cikksorozat támogatója a Magyar Állam és az Európai Unió.

„Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(gutjahr)

Kövess minket!