header

Aprólépés

Százból hat fiatal tudja, melyik a zöld tejcsomagolás! A helyes válasz…

 altA Sziget Fesztiválon teszteltük, a fiatalok szerint melyik tejcsomagolás a legkevésbé környezetterhelő. Vajon a dobozos? A műanyagflakonos? Vagy a zacskós tej?

A legtöbben a dobozosra tippeltek, hiszen az papírból van, hogy lehetne ezt elrontani... Sajnos épp így. Mert a tejes doboz nem csak papírból van! Ez egy kombinált csomagolás, amiben van papír, műanyag és sokszor alumínium is. Ezeket préselik jól össze. Ezért nehéz az alapanyagukat újrahasznosítani. Legtöbbször csak az égetésükkel járó hőenergiát használják fel. Ráadásul ezek is nagyon sokára bomlanak majd le a lerakón, és még sok helyet is foglalnak.

A műanyag flakonos (legtöbbször pet palackos) válaszra tippeltek a többiek. Sajnos ez sem jó válasz. Miért? Rengeteg energia kell egy palack előállításához. Igaz, ezekből a flakonokból, ha szelektíven gyűjtjük, készülhet még például polár takaró, bevásárló szatyor vagy szörfdeszka. Jó is lenne, ha mindenki szelektálná palackokat. De sokan nem teszik, pedig ez a műanyag csak évmilliók alatt bomlik el a természetben. Ráadásul még laposra taposva is rengeteg helyet foglal.

Akkor mi a legjobb ebből a hármasból? Százból 6-an tudták, hogy a zacskós tej a legkevésbé környezetterhelő megoldás. Ha a többiek is beszereznének egy tejtartót, és a boltban flakonok és dobozok helyett a zacskót választanák, 75%-kal csökkenthető volna a háztartási hulladék.

Természetesen nagyon jó válasz lenne a tölthető üveg, de sajnos a napi forgalomban még nagyon kevés van belőle. Bár szerencsére szaporodnak a jó példák, de egy átlagos boltban a fenti háromból választhatunk általában. 

Miért válaszd a boltban a zacskós tejet az előbbi kettő helyett?

  • a dobozos-műanyagos palackos megoldáshoz képest sokkal kisebb tömegű hulladék származik a csomagolásából (ráadásul akár biológiailag lebomló zacskóba is tölthetnék a gyártók a tejet, ahogy külföldön már néhányan);
  • az üres zacskó csak pici helyet foglal
  • kevesebb anyag, energia szükséges az előállításához
  • a tejes zacskó is műanyag, de jól szelektálható és újrahasznosítható hulladék

Meglepő az eredmény? A Szigeten a fesztiválozók is csodálkoztak. 

Te tudtad volna a jó megoldást? 

Játssz velünk az Aprólépés weboldalán! S sok hasznos tudás birtokába kerülsz!

Megnézem a játékot! >> www.aprolepes.hu/jatek

2012. szeptember

Kövess minket!