header

Aprólépés

Kinek a hulladéka zöldebb?

Nézzük meg, mennyi az annyi. Azaz egy hét alatt mi is gyűlik föl a kukában! Dokumentáljuk, elemezzük! Mi segítünk a csökkentésben, majd együtt is leellenőrizzük, hogy mennyire voltunk hatékonyak!

Fotópályázati felhívás! Legyél a modellünk! JELENTKEZÉS és részletek itt!

Sajnos a kampányok és felhívások hatására sem csökken az illegális hulladéklerakók száma, illetve a termelődő hulladék mennyisége (1 kg/fő/nap). Miközben tudjuk, hogy milyen fontos ökológiai, társadalmi és gazdasági kérdés a minél kevesebb hulladék termelése. Szerveztünk számos módszert kidolgozott  már, amelyek főként a tanárokat és a diákokat célozta. Fontosnak tartjuk ugyanakkor, hogy sikerüljön olyan hatékony kommunikációs kampányt folytatnunk, ami a fiatal felnőttek, szülők, családok ingerküszöbér is eléri (hiszen ők a legfontosabb fogyasztói csoportot képezik). Éppen ezért célunk az egy heti hulladék mennyiségének bemutatásával a hulladékkezelési probléma fókuszba helyezése, ezzel a hulladék megelőzése és csökkentése.

Várt közvetett eredmény: Csökken az egy főre eső hulladék mennyisége, de legalábbis változik annak aránya, összetétele.

Közvetlenül érintett célcsoport a programban résztvevő 15 család. Ebből készül 12 képsorozat (lemorzsolódással, a képek visszavonásával is számolva), majd velük zajlik a hulladék-workshop, majd az újabb sorozat.

Az elkészült alkotások kiállításokon, elektronikus megosztásokon keresztül jutnak el a fiatal felnőttekhez és középkorú lakossághoz (18-50 év). Reményeink szerint számos interjú, cikk és megosztás kapcsolódik majd a tervezett kiállításhoz (lehetséges helyszín a befogadó galériák, elsősorban a Rögtön jövök galéria, Gólya Presszó). Reméljük, hogy sok oktatási és egyéb intézmény meghívja a kiállítást majd egy előadással egybekötött alkalomra. Legalább egy évig járják majd a képek az országot, utána pedig kicsinyített laminált példányait az ökonapok foglalkozásába integráljuk.

A program aktualitását adja, hogy a közelmúltban jelent meg a világhálón. (http://www.boredpanda.com/7-days-of-garbage-trash-pollution-photography-gregg-segal/). Nagyon sok megosztás, komment kapcsolódott hozzá, feltételezhető, hogy sokkoló hatása elgondolkoztató. A képek hatására ötlött fel bennünk, hogy hasonló összeállítást és sorozatot mi is készíthetnénk, persze továbbgondolva a kérdést. A felkért/jelentkező 12 személy/család különböző társadalmi csoportból kerül ki (nyilván a felsőközép és felső rétegből nehéz lesz alanyokat találni, de feltétlen törekedni kell rá).

A családok kiválasztásában és felkérésében szervezetünk tagjai és önkéntesei vesznek részt. A képeket Metzger Vanda fotós önkéntes munkában készíti. Az előhívást és sokszorosítást árajánlat alapján a legkedvezőbb stúdióban végeztetjük el.

Az első képsorozat ősszel készül és egy heti hulladékukkal ábrázolja majd a modelleket (nem fekve, hanem természetes közegben). Ezt követően egy ökokör tematikához hasonló képzést tartunk kifejezetten az élelmiszerek és csomagolóanyagok összefüggését a fókuszba állítva, valamint a hulladék csökkentésére, szelektálására és újrahasznosítására fókuszálva. Egy hónap múlva újra elindítjuk a családokkal a munkát és elkészülnek a sorozat második felvonásának képei.

A szemléletformálásban fontos eszköz a sokkolás. Azonban nem szeretnénk megoldás nélküli (bulvár) módszerrel élni, ezért készítjük el hozzá a második sorozatot, láttatva, hogy milyen változások érhetők el rövid idő alatt egyszerű módszerekkel. Utóbbiakat ökonapokon, weblapunkon adjuk át. 

A projekt a várakozások szerint 2014. szeptember és december között valósul meg. Jelentkezz családoddal, vagy ha egyedül élsz, magad! Mi bevállaljuk. És te? 

Ha te is megmutatnád, mennyi és milyen szemeted keletkezik egy hét alatt, jelentkezz itt: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

2014. augusztus 28.
 

Kövess minket!