header

Aprólépés

Vándortárlatunk Zentára látogatott

altItt a nyár, beköszöntött a kánikula, elérkezett a fesztiválok szezonja. Ennek apropóján mi is ellátogattunk egy határon túli rendezvényre, a zentai Mosolytenger Gyermekfesztiválra. Vittünk kvízjátékot, sok-sok használt papírt, aminek a másik oldalára még rajzolni lehet és az Aprólépés Vándortárlatot, amit a Ti pályaműveitekből állítottunk össze! A vajdasági gyerekek így közelről is megcsodálhatták alkotásaitokat! Magyarkanizsai partnerünk a LandArt jóvoltából pedig növényfelismerő és magválogató játékot játszottunk.

 

Az Aprólépés sátra rengeteg látogatót fogadott a rendezvény ideje alatt. A kvízt kitöltők közül nyertest is sorsoltunk: Gulyás Viktória magyarszentmihályi (Mihajlovo) nagylány nyerte meg a Solymosy Könyvesház ajándékát, a Napraforgó környezet- és önismereti társasjátékot. A rendezvényről az Újvidéki Televízió Híradója is beszámolt. A videó itt tekinthető meg.

 

Kíváncsiak voltunk a vízhasználattal kapcsolatos szokásokra, ezért egy kis kérdéssort is összeállítottunk a kvíz mellett.

Az otthoni szokásokat vizsgáló kérdéssort összesítettük:


alt
Az első kérdésre, hogy elzárod-e a csapot fogmosás közben, mint a kis torta-grafikonból is látszik - száz gyerek közül 87-en válaszoltak igennel, ami azt jelenti, hogy a sátrunkba látogató gyerekek közül igen sokan víztakarékosan, tehát környezetkímélően mosnak fogat.
A második kérdésre, hogy elzárod-e a vizet zuhanyozás közben, már kevesebben, csak 41-en válaszoltak igennel (lila mező), ami azt jelenti, hogy a válaszolók felénél kevesebben zuhanyoznak matróz módjára, de ha hozzáadjuk a 21 százalékot (bordó mező), aki néha elzárja a csapot szappanozás közben, biztatóvá kezd válni a helyzet.  alt
 alt A harmadik kérdésre adott válaszokból kiderül, hogy a gyerekek családjának nagy részében odafigyelnek a szelektív hulladékgyűjtésre, hiszen százból 66-an folyamatosan, 24-en pedig legalább néha külön gyűjtik a papírt, műanyagot, fémet és üveget. 
A kérdésre, hogy a gyerekek családja honnan szerzi be élelmiszereit, környezetvédelmi szempontból nagyon jó válaszok érkeztek: a családok több mint fele (!) otthon termeli meg a napi betevőjét, egyharmada pedig piacon vásárolja meg. Ebből az következik, hogy az élelmiszert nem, vagy csak nagyon keveset kell utaztatni (nem fogy ilyen célra drágán megtermelt üzemanyag).  alt
 alt  A kertet pedig 45 százalékban esővízzel, 35 százalékban ivóvízzel (csapvízzel) locsolja a válaszadók családja.

Te hogy csinálod? Oszd meg velünk, írj az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., vagy kommentelj a www.facebook.com/aprolepes oldalon!

2012.06

 

Kövess minket!