header

Zöld puska

Majd a szamár megissza

Beküldve: Víztakarékosság.

altTudtátok, hogy egy ember évente egy úszómedencényi édesvizet használ el? És ebből csak egy-két köbméter az, amit ténylegesen megiszik vagy a táplálékával elfogyaszt. No, persze, nem mindenki. Csak a világ gazdagabbik fele - ebből a szempontból mi mindenképp ide tartozunk.

Tudósok nemrégiben bevezették a vízlábnyom fogalmát. Ez megmutatja, mennyi édesvíz kell egy termék előállításához vagy egy szolgáltatás teljesítéséhez. A vízlábnyom kiterjed a folyamatok közben elszennyezett vizek mérésére is. Például, ha megiszol egy pohár tejet, azzal 200 liter vizet fogyasztottál. Egy szelet kenyérrel 40 litert, egy csomag csipsszel 180 litert. Ahhoz pedig, hogy egy húsos hamburger az asztalodra kerüljön 2400 liter vizet kell elhasználni.

{saudioplayer}35.mp3{/saudioplayer}

Az édesvíz kincs. Különösen, ha tudjuk, hogy a Föld összes vízmennyiségének alig 2 százalékát teszi ki. A világ 50 országa vízhiánytól szenved, mi pedig ivóvízzel locsoljuk a kertet az összegyűjtött esővíz helyett, sőt a WC-n is ezzel öblítjük le a piszkainkat.

Fontos, hogy vigyázzunk arra, mennyi vizet használunk, és arra is, hogy ne szennyezzük a tartalékainkat. Mit tehetünk, hogy vigyázzunk a vizeinkre?

Valójában az agyunkat kell átprogramozni, a vízhasználati szokásainkon kell változtatni. Az emberek hosszú ideig azt gondolták, hogy amit a természet ad, az ingyen van és végtelen mennyiségű. Mostanában azonban meg kell tapasztalnunk azt, hogy minden véges ezen a Földön. Végesek a természeti erőforrások is. Mindent szennyezünk: levegőt, talajt, vizet. Pedig az utóbbiból egyre kevesebb van, azért egyre többet fizetünk érte. Ha másképpen nem is, de a pénztárcánkon keresztül mindenképp megérezzük a környezetszennyezés hatását. Sokaknak ez adja meg a kezdő lökést arra, hogy kicsit környezetkímélőbben éljenek.

Rengeteg olyan ország van, ahol a víz többet ér esetleg az olajnál vagy az ékszereknél is. Ezeken a helyeken sokkal jobban tudják értékelni az emberek, hogy legalább egy kevés van. Mi itt, Magyarországon kevésbé érzékeljük, milyen kincs a víz. Pazarlóan is bánunk vele. Mert egyelőre itt szerencsére rengeteg adatik ebből a csodálatos anyagból. De ez nem biztos, hogy mindig így lesz, ha nem vigyázunk rá.

Lássuk, mit tehetünk!

Például a vízszennyezés mérséklésére rengeteg lehetőség adódik! Próbáljuk ki, hogy lecsökkentjük az egy adag ruhához használt mosószer mennyiségét a szokásos harmadára. Tegyünk a gépbe egy kevés mosószódát, majd így indítsuk el. Várjuk ki, hogy a programhoz megfelelő mennyiségű vizet beengedje a gép (5-10 perc), majd kapcsoljuk ki a készüléket. Ha hagyjuk néhány órán át ázni a ruhákat, könnyebben jön majd ki a szennyeződés. A legnagyobb része úgyis a mechanikai tisztítás során fog eltávozni a ruhából, és ezt a folyamatot az áztatás megkönnyíti.

Ha kirándulni megyünk, a vizek mentén ne dobáljuk el a szemetünket (sehol sem!!). Ezek bekerülnek az patakokba, folyókba. A hulladékok pedig a vízben sem bomlanak le sokkal gyorsabban, sőt egyes fajtái még mérgezik is a vizeket.

Nyaraláskor, nem is gondolnánk, az a napolaj, naptej, amit nagyon kis mennyiségben magunkra kenünk, milyen komoly környezeti teher a vizekre nézve. A testünkről a vízben leoldódó olaj vékony rétegben szétterül a víz felszínén, és megakadályozza a víz oxigénfelvételét. Ha lehet – mivel az UV sugárzás miatt mindenképp védekeznünk kell – inkább a naptejeket használjuk, és bekenés után ne menjünk be rögtön a vízbe. Hagyjuk, hogy kicsit felszívódjon a bőrünkbe a fényvédő.

Persze az a legjobb, ha elkerülöd a legerősebb sugárzást, tehát 10 és 15 óra között nem mész a napra. Ha muszáj, kalappal és világos szellős ruhával védekezz a káros sugarak ellen.

Ha szomjas vagy, oltsd csapvízzel a szomjad! Magyarországon a vezetékes víz minősége területenként változó, de mindenképp el kell mondanunk, hogy el vagyunk kényeztetve ivóvíz szempontjából. A legtöbb településen kitűnő a csapvíz. A Duna menti városok lakói parti szűrésű vizet isznak, ami gyakran 100 m-es kavicságyon átszűrődött vizet jelent. Emellett a területen a mélyben még találhatók jégkorszaki maradványvizek, amelyek kiváló minőségű ivóvizek. Az ivóvizet napi szinten ellenőrzi a vízművek laboratóriuma, tehát bátran fogyaszthatjuk, ha nem nyilatkozik másképp a hivatal.

 

Csapvizet inni jóval olcsóbb, és nem marad egy halom hulladék a fogyasztása után. Ha hidegen szereted inkább, tedd hűtőbe, ha pedig hiányzik belőle a buborék, akkor szerezz be egy szódakészítő készülékeket, és máris indulhat a szódagyártás!

Tipp: ha a vízbe egy-két karika uborkát, vagy citromot és egy szál mentát teszel, igazi üdítő, hűsítő italt kapsz, ami még a legnagyobb kánikulában is jól oltja a szomjad!

Korábbi adásaink a vízről:

Ha szeretnél még víztakarékos tippeket, nézd meg ezeket is!

Tudod, mi a vízlábnyom? - olvasd el a Vízművek oldalán!
Okosságok a Víz Világnapja kapcsán - www.vizvilagnap.hu
Tiszta Vizet Magazin! - www.viztisztaviz.hu
Tippek a Zöldköznapok oldalán - www.zoldkoznapok.hu
 
 
2012. június

Kövess minket!