header

Génmódosítás

A titokzatos és veszélyes GMO

Beküldve: GMO.

Bukta Imre - GMO fantázia
(Kép: Bukta Imre - GMO fantázia)

Mit jelent a GMO (Genetically Modified Organism)? Nem mást, mint azt, hogy az élőlények örökítőanyagába más élőlény örökítőanyagát építik be génsebészeti eljárásokkal. Kukoricába bacilus örökítőanyagot, bacilusokba pedig emberi géneket és még sorolhatnánk.

Az első genetikailag módosított növények bizonyos gyomirtókkal szemben voltak ellenállóak. Azért fejlesztették ki e fajtákat pénzt és időt nem kímélve, hogy a termőföldeken totális gyomirtást végezhessenek vegyszerekkel anélkül, hogy a haszonnövény károsodna. Ez azt jelenti, hogy a szántóföldet lepermetezik egy speciális, az adott növényhez kifejlesztett nagyon erős gyomirtó szerrel. Ez a szer minden növényt elpusztít, nem marad egy fűszál sem a genetikailag módosított növény kivételével, így az versenytársak nélkül szabadon tud fejlődni. Természetesen a gyomirtót is a növényt kifejlesztő cég forgalmazza.

alt

A franciaországi Université de Caen biológiai intézetében patkányokon végeztek - teljes titoktartás mellett - etetési kísérletet, melynek során - különböző arányban - GM kukoricát is fogyasztottak az állatok. A patkányokon óriási tumorok fejlődtek ki. A vizsgálatot természetesen rögtön többen támadták tudománytalannak ítélve. Ez várható is volt, mert ez a kérdés gazdaságilag rendkívül kényes területet érint, hiszen a GM kukorica termelése az egész világra kiterjedő dollármilliárdos biznisz. Komoly érdekek fűződnek ahhoz, hogy az ilyen hírek teljesen megalapozatlannak és hiteltelennek tűnjenek.

A következő "lény" a kukorica és egy bacilus örökítőanyagának házasításából született. Ez a bacilus olyan mérgező anyagot termel, ami a kukorica kártevőjének számító kukoricamoly hernyóját pusztítja el. A kutatók ez esetben a bacilus örökítőanyagát átültették a kukoricáéba, így a kukorica elkezdte a hernyókat pusztító méreganyagot termelni. A kérdés az, hogy mi lesz velünk, ha ezt a méreganyagot mi megesszük.

Az említett két kukoricafajtán kívül még számtalan esetben alkalmaznak génmódosított élőlényeket.

Gyógyító céllal emberi géneket ültetnek be egyes baktériumtörzsekbe, hogy a baktériumok segítségével inzulint (cukorbetegség kezelésére), növekedési hormont (növekedési zavarok kiküszöbölésére), véralvadási faktort (véralvadás elősegítésére) termelhessenek. De kozmetikai céllal is alkalmaznak baktériumtenyészeteket, olyan hormonok termeltetésére, melyek a bőr sejtjeinek regenerálódását segítik elő. Ha olyan krémet kenünk az arcunkra, mely ezt a hormont tartalmazza, bőrünk fiatalabbnak fog tűnni (legalább is addig, amíg rendszeresen használjuk).

Egyik legcsúnyább és legveszélyesebb „genetikai játék” a katonai céllal előállított GM baktériumok létrehozása: olyan kórokozókat állítanak így elő, melyek rezisztensek például az antibiotikumokra, így lehetetlenné teszik a megfertőződött emberek, állatok gyógyítását.

Mindannyian láttunk már olyan filmeket, amelyek szigorúan titkos és erősen őrzött laboratóriumokról szólnak, ahonnan a véletlen folytán kiszabadul a féltve őrzött halálos vírus vagy baktérium, mely a főhős kivételével mindenkivel végez. A természet maga is létre tud hozni ilyen veszélyes kórokozókat, ha még mi is segítünk neki, annak beláthatatlan következményei lehetnek.

Te mit gondolsz erről?

2013. január

Kövess minket!