header

Történelem

Őskori hulladékhelyzet

Beküldve: Történelem.

Gondolkodtál már azon, hogy az ősember is termelt szemetet? Mikor beletört a a dárda a mamutba, vagy egyszerűen úgy elrepült, hogy nem találta meg, akkor hulladék keletkezett. Mikor elkopott a bőrsaru, és már nem lehetett újrahasznosítani semmire, az ősember azt is eldobta. 

A helyzet azonban mégis egész más volt évezredekkel ezelőtt, mikor a tengerekben csak az állatok lubickoltak, zacskómedúzák, mosószeres flakonhalak nem. Az ősembernek nem volt eldobható borotvája, elektromos kütyüje, polár pulóvere, műanyagcipője, és nem nylon zacskóban vitte haza az összevadászott, gyűjtögetett kaját sem. Meg is látszott rajta minden, de valószínűleg mégis egészen jól érezte magát a bőrében. Az életben maradáshoz nélkülözhetetlen használati tárgyait a természetben fellelhető anyagokból készítette. Ha ezek véglegesen elhasználódtak, az ős is eldobálta őket. A szerves anyagokból készülő eszközei viszont rövid idő alatt, könnyen lebomlottak a természetben, ahogyan az ehetetlen élelemmaradványok is.

Később az ősember is civilizálódott, fejlődött, ezzel a szeméthelyzet is változott. Ügyesebben kézműveskedett, új anyagokkal (pl. agyaggal, kővel) kísérletezett. Életmódja átalakult, és a nagyobb közösségekbe szerveződő ősök körül is megjelentek az első hulladéktelepek. Norvégia területén meg is találtak a modern kor régészei egy kőkorszaki szemétdombot, benne csontokat, cserepeket, amivel még évezredekkel ezelőtt foglalatoskodott valaki. A hulladékot már az őskori emberek is gyűjtötték és kezelték, mert a kupacban hamut is találtak, amiből következtethetünk rá, hogy felgyújtották a szemetet néha, hogy a kellemetlen mellékhatásától, a bűztől megszabaduljanak.

Az őskori, általunk civilizálatlannak nevezett ember élete szükségszerűen alig járt hulladékképződéssel. Ma egy fejlettnek kikiáltott modern földlakó átlagosan 1 kg szemetet termel naponta. Míg akkor csak maroknyi ember élt a Földön, ma már 7 milliárdan vagyunk. Az ősök szemete ugyan szerves eredetű volt, és könnyen lebomlott, újrahasznosult, az ősi hulladéktelepek mégis máig megőriztek lenyomatokat az akkori ember életmódjáról. Vajon azok a telepek, amelyek ma temetik maguk alá a mi szemetünket, melyik kor régészeinek szolgálnak majd tanulságul tele műanyagpalackkal, aludobozzal, üveggel, elektronikai hulladékkal?

Kövess minket!