header

Technika

Modernkori papírgyártás

Beküldve: Technika.

 A19. század végén fejlesztették ki azt a ma is használatos ipari eljárást, amely során a papírt közvetlenül faanyagból állítják elő. A papír alapanyagául (is) szolgáló farost nagyrészt dél-amerikai és csendes-óceáni telepített erdőgazdaságokban nevelt fákból származik, de a világ egyes részein az élővilág számára sokkal értékesebb természetes erdőket is ritkítják, irtják ebből a célból. A papírgyártás nem csak az erdők eltűntetése miatt jelent veszélyt a környezet számára, hiszen a világ energiafelhasználásában is jelentős tényező. Ezen kívül rengeteg szennyezőanyag, vegyszer kerül a papírgyártás során visszamaradt vízből a természetes vizekbe, ami megsavanyítja, mérgezi a tavakat, folyókat.

A papírgyártás során 1 tonna átlagos minőségű fehér papír előállításához szükséges 1700 kg fa (kb. 15-17 fa), 200-400 m³ víz, 4750 kWh energia, a fehérítéshez 60 kg klór.

A papír előállítása során a faanyagot először beáztatják, eltávolítják a kérgét, majd először mechanikai úton aprítják, vízzel pépesítik, majd kémiai oldással és újabb őrléssel egészen apró cellulóz rostokká dolgozzák fel.  A gyártás során a különböző minőségű papírt adalékanyagokat használatával hozzák létre, például enyv segítségével vízhatlanná teszik, klór hozzáadásával fehérítik. Érdekes adat, hogy a leghatékonyabb pépesítési eljárás során a faanyag 95%-ból lesz végül papír, de a jobb minőségű papír előállításakor a fának csak a feléből. A farostokból nyert vizes pépet sziták, hengerek és prések segítségével formázzák végül különböző minőségű, jellegű papírrá.

Láthatod, hogy a papír előállítása roppant energia- és nyersanyagigényes folyamat, míg a felhasznált papír gyorsan hulladékká, szemétté válik. 1 tonna újságpapír újrahasznosításával 12 fa  menthető meg, és a papír előállítása során  jelentős mennyiségű energia megspórolható, mert ehhez "csak" 1800 l vízre és 2750 kWh energiára van szükség, mivel a kész papír feldolgozása sokkal egyszerűbb művelet. A papírhulladék felhasználása 15%-kal csökkenti a légszennyezést és 60%-kal a vízszennyezést. De nem lehet minden típusú papírt újrahasznosítani, és nem is lehetséges korlátlan számú alkalommal visszaforgatni az alapanyagokat a gyártásba, ezért nem csak a szelektív gyűjtés fontos, hanem az is hogy takarékosan bánjunk a felhasználandó papírral, ne növeljük fölöslegesen a papírfogyasztást!

Arról, hogyan takarékoskodhatsz a papírral a Hulladékmegelőzésnél olvashatsz, a szelektív gyűjtéssel kapcsolatban pedig a Mindennapi hulladékok menüpontban ismerhetsz meg információkat!

A kézi papírkészítést,  a merítést egyébként otthon is könnyen kipróbálhatod, és egyszerűen készíthetsz egyedi ajándéktárgyakat például tojástartóból. Erről a Művészetek tantárgynál olvashatsz!

Magyarország papírfelhasználása 700 ezer tonna körül van évente.

 

 

Kövess minket!