header

Technika

Egyszerű tárolók papírból

Beküldve: Technika.

Kormos Panna küldte korábbi pályázatunkra.A papírszövést elméletben megtanulni nem nehéz. Gyakorlati kivitelezése azonban okozhat pár dühös percet a kevésbé türelmes kézműveskedőnek. :) A kezdeti ügyetlenkedések ellenére sem szabad meghátrálni, előbb-utóbb mindenki ráérez a technikára... A kisebbek sokszor ügyesebbek, úgyhogy érdemes mindenképpen gyerek társaságában kipróbálni! Illusztrációnkat korábbi pályázatunkra küldték általános iskolás diákok, kivéve a tolltartós képet, mely a 2014-es Sziget fesztiválon készült.

Szinte minden háztartásban található olyan újság, magazin, régi papírnaptár, mely kiváló alapanyagot szolgáltat a papírszövéshez. Mi egy régi naptárat hasznosítottunk újra, így remek kis irodaszertárolókat készítettünk.

Szükséges eszközök: olló, ragasztó (cellux a fixáláshoz), gémkapocs a munka közbeni rögzítéshez, és természetesen a már nem használt magazin, újságpapír, tapéta stb.

A munka menete:

1. A felhasználandó papírhulladékot és így a papírcsíkok méretét aszerint választjuk ki, hogy mekkora tartót szeretnénk "papírszőni". Mi a kb. 40 cm hosszú papírból a magasabb tartót, míg a kb. 20 cm hosszú papírból az alacsonyabb tárolót készítettük. A nagy fehér tartó maradék tapétából készült.
2. Ezután 8 db, 3-4 cm széles papírcsíkokat vágunk. Vághatunk akár több csíkot is, attól függ, hogy mekkora átmérőjű tartót szeretnénk készíteni.
3. A papírcsíkokat kettéhajtjuk, lesimítjuk.
4. Az így kapott papírcsíkokat egymásba szőjük, a képen látható módon. A lényeg, hogy függőlegesen és merőlegesen is ugyanannyi papírcsíkkal dolgozzunk.
5. És most következik az "igazi" munka, elkezdhetünk felfelé "építkezni".
6. Egy irányba (balról jobbra vagy fordítva) és lentről fölfelé haladva, szépen sorjában összefűzzük a "papírszalagokat". Fontos, hogy mindig párhuzamosan haladjunk és ügyeljünk arra, hogy a "szalagok" szorosan egymás mellett legyenek.
Ha ezzel elkészültünk, a végeket visszahajtjuk, esetleg le is ragasztjuk, hogy ne bomoljanak szét. Elkészült a papírtároló.

Tipp:

A 6. pontban leírt szövés folyamatán könnyíthetünk, és finoman meghajthatjuk a készülő tartó éleit. Az elkészült oldalakat gémkapccsal rögzítsük, hogy ne csússzanak szét.

Illusztrációk: galériánkból és innen.

2015. április

Kövess minket!