header

Művészetek

Zenélő víz

Beküldve: Művészetek.

Ha valaminek az eredetét, első előfordulását kutatjuk a történelemben, sokszor kezdhetjük mondandókat így: "...már az ókori görögök idejében is...". Nem lesz ez másképp most sem, hiszen a víziorgonát vagy hidrauliszt Ktészibiosz görög matematikus, feltaláló készítette el először. (Ktészibiosz több víznyomáson alapuló gépet alkotott, többek között vízórát is.) Kíváncsi vagy a hangjára?

A mai orgona elődjének vélt hangszer sípjait mechanikus fujtatóval, a víz állandósított hidrosztatikus nyomásának segítségével szólaltatták meg. 1934-ben Nagy Lajos, régész megtalálta az aquincumi víziorgona 400 db fém alkatrészét, melyből rekonstruálták az egykori posztósok kollégiumának hangszerét. Az Aquincumi Múzeumban látható víziorgonát ki is lehet próbálni, ne hagyd ki, ha arra jársz! ;)

Hol található még víziorgona?
 
Ahhoz, hogy igazi, különleges vízi zenét hallj, elég, ha a családdal Horvátországban, Zadar városában nyaraltok. Itt található a világon egyedülálló, a hullámok által megszólaltatott tengeri orgona. Állítólag dagálykor zenél a legszebben. Szintén a könnyebben megközelíthető kategóriába sorolható az olasz Tivoli városában található hidraulikus orgona is, ha egyedi (vízi)zenei élményre vágysz.
Ha eljutsz a tengeren túlra, akkor San Francisco városában meghallgathatod, hogyan zenél hullámorgonáján a víz.

Érdekességből pedig sosem elég, itt egy modern hidraulisz a videómegosztóról:

 Forrás: 

 Támogatónk a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja.

2013. november

 

Kövess minket!