header

Földrajz

Illegális szemétlerakás

Beküldve: Földrajz.

alt

Hurrá, itt az április! Hétágra süt a nap, hívogat a természet, jólesik ledobni a télikabátot, és rohangálni a parkban vagy az erdőszélen. Csak egy a baj… A még csupasz bokrok, fák alól hűtőszekrények, gumiabroncsok, üvegek és zacskók kandikálnak ki, pedig egész máshol lenne a helyük...

{saudioplayer}07.mp3{/saudioplayer}

 Az iskolában, tévében gyakran halljuk, milyen fontos, hogy az általunk létrehozott hulladékot a megfelelő helyre, vagyis a szemetesbe, szelektív hulladékgyűjtőkbe vigyük. Mégis, vajon miért fordulhat elő, hogy akár kirándulás során, akár a városban hatalmas szemétkupacokat látunk? Érdektelenség? Figyelmetlenség? Butaság? Talán ez mind együttvéve.

Nagyon fontos tudnunk, hogy a nem megfelelő hulladék nem csak a szemnek zavaró! A talajba, vízbe szivárogva óriási károkat okoz a természetben: kipusztul a növényzet, szennyezett lesz a víz, és a belőlük táplálkozó állatok megbetegszenek.  Ez a folyamat bizony előbb-utóbb eléri az embert is, hiszen, ha az általunk elfogyasztott húst adó állatot szennyezett talajból származó takarmánnyal etették, az ránk is rossz hatással van.

Nemrég mi is kirándulni voltunk, és egy kicsit képbe kerültünk, mi a helyzet a nyugati országrészben.  Egész pontosan a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban voltunk, a természet épp csak éledezni kezdett, de mi már gyönyörködhettünk benne. Hallgassátok meg az ott készített riportot!

Ha többet szeretnétek tudni az nemzeti parkról, kattintsatok ide: www.ferto-hansag.hu

Az ország többi nemzeti parkjáról itt tájékozódhattok: http://nemzetipark.lap.hu

Szerencsére sokan vannak, akik az illegális szemétlerakók kérdését szívügyüknek tekintik, és arra törekednek, hogy ezeket a csúnya foltokat kiemeljék a környezetből, és a megfelelő helyre vigyék. Sőt, kérik is a kirándulókat, ha útjuk során valahol szemétkupacot találnak, jelentsék be: www.geocaching.hu

Ha a riportot figyelmesen hallgattátok, biztosan ismerősen cseng a tájsebészet kifejezés, ahogy, mint riportalanyunk mondja, kimetszik a csúnya „hulladéksebet” a tájból. Ilyen sebészi beavatkozást otthon is, az iskolában is elvégezhettek: nem kell hozzá más, mint egy maroknyi csapat, néhány kesztyű, seprű, lapát és vödör, és máris indulhat a műtét! Ha, ki akar Dr. House lenni? 

Olvassátok el, hogy működik ez Székesfehérváron!

 

Kövess minket!